Najmenej 16 zabitých pri streľbe v Kanade
20 | 04 | 2020 I Mário Martinka

V nedeľu (19. apríla) strelec v kanadskej provincii Nové Škótsko zabil, vrátane policajtky, najmenej 16 ľudí. Je to najhoršia masová vražda ktorú krajina zaznamenala za posledných 30 rokov.


Kráľovská kanadská jazdná polícia ( RCMP ) uviedla, že ozbrojenec, 51-ročný Gabriel Wortman, ktorý pracoval ako zubár, vyzeral, že mal na sebe oblečenú časť policajnej uniformy. Zamaskoval aj svoje auto, aby vyzeralo ako policajné vozidlo, píše channelnewsasia.com

Wortman zastrelil ľudí na niekoľkých miestach v atlantickej provincii. Polícia informovala, že počet obetí je viac ako 10. Brenda Lucki, ktorá je na čele RCMP, neskôr informovala, že Wortman zabil najmenej 16 ľudí.

Polícia dodala, že ukončila hrozbu, ktorú predstavoval Wortman, ktorý zomrel, ale nepotvrdila správu, že ho RCMP zastrelila. Jednou z obetí bola 23-ročná dôstojníčka RCMP Heidi Stevenson.

Polícia uviedla, že neexistuje žiadne zjavné spojenie medzi Wortmanom a aspoň s niektorými z jeho obetí. Povedali, že netušia, aká bola jeho motivácia. „Dnešok je pre Nové Škótsko zničujúci deň a tento čin ostane v našich mysliach ešte hodne dlho,“ povedal novinárom Lee Bergerman, veliteľ RCMP v Novom Škótsku.

Tento masaker bol v Kanade najhorším svojho druhu od decembra 1989. V Montreale vtedy strelec zabil 15 žien puškou. Masové streľby sú v Kanade pomerne zriedkavé, keďže tento štát má prísnejšie zákony na kontrolu zbraní ako Spojené štáty. Nové Škótsko, podobne ako zvyšok Kanady, je počas pandémie koronavírusu v karanténe.

Trump nanovo otvára Ameriku „Jeden opatrný krok za druhým“
Prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil nové usmernenia pre opätovné otvorenie Ameriky po vrchole koronavírusovej krízy Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Polícia začala riešiť vraždy v sobotu po hláseniach o výstreloch v dome v malom pobrežnom meste Portapique, asi 130 km severne od hlavného mesta provincie Halifaxu. „Keď na miesto činu prišla polícia,  našli niekoľko obetí doma i mimo domova,“ uviedol Chris Leather, policajný dôstojník novozélandskej RCMP.

Niekoľko budov v meste horelo a na políciu zaútočil streľnou zraňou Wortman. Vyšetrovanie následne odhalilo, že zabil aj ľudí na niekoľkých ďalších miestach. „Nie sme si plne vedomí toho, aké by mohlo byť celkové číslo ( úmrtí ),“ povedal Leather.

"Zdá sa, že Wortman v sobotu večer v jednom okamihu nosil časť policajnej uniformy." Nespresnil však, či bol podozrivý v čase zabíjania maskovaný za dôstojníka. "Skutočnosť, že tento jednotlivec mal k dispozícii uniformu a policajné auto, určite hovorí, že nejde o náhodný čin," uviedol Leather.
"Počuli sme výstrely"

Podľa webových stránok spoločnosti zubných lekárov v Novom Škótsku, a provincie Better Business Bureau, Wortman prevádzkoval zubnú kliniku v Dartmouthe blízko Halifaxu. V reakcii na otázku Leather uviedol, že polícia sa bude zaoberať možným prepojením jeho činu s prepuknutím koronavírusu.

Obyvatelia Portapique uviedli, že prvé známky problémov sa vyskytli v sobotu večer, keď polícia vyzvala všetkých, aby zostali doma. Jeden muž povedal, že videl najmenej tri požiare. Jedna z miestnych obyvateliek povedala, že narazila na dve horiace policajné vozidlá.

„Bol tam jeden dôstojník, ktorého sme mohli vidieť na scéne, a potom zrazu bežal smerom k jednému z horiacich vozidiel,“ povedala Darcy Sacková. „Počuli sme výstrely,“ dodala.

Pacienti s COVID-19 zaznamenali zlepšenie stavu po liečbe remdesivirom
Autor štúdie nazval tieto nálezy „nádejnými“, ale varoval, že je ťažké interpretovať výsledky, pretože nezahŕňajú porovnanie s kontrolnou skupinou. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka