Severná Kórea obviňuje Trumpa z „vytvárania falošných príbehov“
20 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Tvrdenie Donalda Trumpa, že dostal "pekný list" od Kim Čong-una, je nepravdivé, uviedol Pchjongjang a vyzval amerického prezidenta, aby prestal využívať vzťahy so severokórejským vodcom na „sebecké účely“, informuje portál RT.


Počas sobotného brífingu sa Trump pochválil tým, že „nedávno“ dostal list od Kima. „Bol to nádherný list. Myslím si, že náš vzťah prosperuje,“ zdôraznil a dodal, že USA a Severná Kórea by už boli vo vojne, keby nebolo jeho diplomatického úsilia.

Ukázalo sa však, že list nebol pekný ani nepríjemný,  keďže podľa severokórejského ministerstva zahraničia jednoducho neexistoval. "Najvyšší vodca KĽDR v blízkej minulosti neadresoval prezidentovi USA žiadny list," uviedlo ministerstvo prostredníctvom spravodajskej agentúry KCNA.

Diplomati prisľúbili, že sa pokúsia prísť na to, čo Trump chcel získať z toho, že „bude kŕmiť média falošnými príbehmi“.

Láska a nenávisť medzi Trumpom a Kimom sa začali v lete 2018 po tom, čo sa v Singapure konal "napínavý" samit. Avšak aj napriek zorganizovaniu ďalších dvoch stretnutí a výmene niekoľkých listov zostáva oznámený cieľ zbavenia sa jadrových zbraní Kórejského polostrova rovnako vzdialený, ako kedykoľvek predtým. Diskusie o tejto téme medzi Pchjongjangom a Washingtonom sa nepohli od začiatku roka 2019, keď Trump odmietol Kimovu výzvu na odpustenie sankcií.

Dostal som od Kima nádherný list, prehlásil Trump
Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že od severokórejského lídra Kim Čong-una dostal "nádherný list", pričom dodal, že "nikdy nemal rád" spoločné vojenské manévre USA a Južnej Kórey. Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že zatiaľ nie je... Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | TASR