Smrť ženy vyústila do požiaru gréckeho utečeneckého tábora
20 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Žena z Iraku zomrela potom, čo šla do nemocnice s horúčkou, ale test na Covid-19 bol negatívny.


Smrť irackej ženy vyvolal nepokoje, ktoré vyústili do požiaru jedného z najväčších gréckych táborov pre migrantov. Požiar spôsobil rozsiahle škody, pričom veľa ľudí zostalo bez domova. V sobotu neskoro večer v utečeneckom tábore oheň na ostrove Chios zničili zariadenia európskej azylovej služby, jedálne, skladové stany a veľa kontajnerov na bývanie. "Veľká časť administratívnych služieb tábora bola zničená," uviedol tajomník gréckeho ministerstva pre migráciu Manos Logothetis a dodal, že nedošlo k zraneniam, píše theguardian.com

Hovorca utečeneckej agentúry OSN v Aténach, Boris Cheshirkov uviedol, že škodu stále vyhodnocujú, ale mnohí obyvatelia táborov pravdepodobne zostanú bez domova. „Úrady stále posudzujú škody, ale niekoľko stoviek ľudí bude pravdepodobne zasiahnutých, pretože ich prístrešky zhoreli. Stany, ktoré sme darovali úradom, sa dajú rýchlo uviesť do prevádzky, a my pomôžeme pri výmene skladových stanov, “ uviedol.

Taliansko kvôli koronavírusu uzavrelo prístavy migrantom
Vyhlásený národný núdzový stav bude blokovať vstup utečencov a migrantov do krajiny. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Podľa policajného zdroja v Aténach boli zatknutí dvaja Afganci a Iračan v súvislosti s nepokojmi, ktoré vypukli po tom, čo v sobotu v tábore zomrela 47-ročná žiadateľka o azyl z Iraku. "Podarilo sa nám obnoviť poriadok okolo jednej hodiny ráno. Na incidentoch sa zúčastnilo veľa ľudí," uviedol ďalší policajný zdroj

Začiatkom tohto týždňa bola iracká žena s horúčkou vzatá do nemocnice. V tom čase sa test na koronavírus vrátil negatívny, informovala štátna tlačová agentúra ANA. Migračné tábory v Grécku boli v posledných týždňoch v karanténe pričom sa štátne orgány snažili zabrániť tomu, aby ich obyvatelia prišli do kontaktu s miestnymi.

Vírus v Grécku doteraz zabil 110 ľudí a ďalších 67 je na lôžkach intenzívnej starostlivosti. Podľa oficiálnych údajov sa vyskytli prípady koronavírusu v dvoch táboroch na pevnine, zatiaľ však z ostrovných táboroch neboli hlásené žiadne prípady.

Rovnako ako všetky grécke ostrovné tábory, aj Vial je preplnený a viac ako 5 000 ľudí žije v priestore určenom pre asi 1000. Po tom, čo ostatné európske štáty v roku 2016 uzavreli svoje hranice, uviazlo v Grécku približne 100 000 žiadateľov o azyl. V táboroch na ostrovoch blízko Turecka je viac ako 36 000 ľudí pričom tieto boli pôvodne postavené len pre 6 100 osôb.

Ministerstvo pre migráciu uviedlo, že začne sťahovať stovky starších a chorých žiadateľov o azyl z ostrovných táborov, aby ich ochránilo pred koronavírusom. Tento týždeň sa začala aj schéma postupného premiestňovania 1600 maloletých bez sprievodu z krajín postihnutých vojnou do iných európskych krajín.

Cena ropy v USA klesla na 20-ročné minimum
Ceny ropy v USA klesli na najnižšiu úroveň za viac ako dve desaťročia vzhľadom na to, že globálny dopyt zasiahnutý koronavírusovou pandémiou vzbudil obavy, že svet nemá dostatok uskladňovacích kapacít. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Mário Martinka