Cena ropy v USA klesla na 20-ročné minimum
20 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Ceny ropy v USA klesli na najnižšiu úroveň za viac ako dve desaťročia vzhľadom na to, že globálny dopyt zasiahnutý koronavírusovou pandémiou vzbudil obavy, že svet nemá dostatok uskladňovacích kapacít.


Analytici uviedli, že posledný pokles cien, ktorý nastal pred blížiacim sa skončením platnosti vysoko obchodovaných futures kontraktov, by mohol vyvíjať tlak na producentov, aby ďalej znižovali ponuku, píše ft.com.

Na začiatku ázijského obchodovania v Ázii poklesol West Texas Intermediate - americká ropná referenčná hodnota - až o 21% na 14,47 USD za barel, čo je najnižšia úroveň od roku 1999.

Odvetvie čelí „bezútešnému výhľadu ropných maklérov najmenej od konca deväťdesiatych rokov... “, uviedol analytik Jefferies Jason Gammel, ktorý znížil svoju predpoveď cien WTI v druhom štvrťroku na 19 dolárov za barel.

Ekonomická bolesť bude pretrvávať dlho po ukončení karantény
Prezident Trump predpovedá ekonomický rozmach hneď po tom ako sa opatrenia a obmedzenie súvisiace s koronavírusom zrušia. Hospodárska aktivita však pravdepodobne zostane utlmená, až kým hrozba COVID - 19 nezmizne Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Ceny ropy sa v tomto roku prudko znížili zo strachu z toho, že prepuknutie koronavírusu spôsobí hlbokú globálnu recesiu. Posledný vývoj „naznačuje ponurý obraz sveta stále pevne v zovretí koronavírusovej krízy, čím zosilňuje obavy z klesajúceho dopytu po rope“, uviedla Vandana Hari, zakladateľka spoločnosti Vanda Insights, singapurskej spoločnosti zaoberajúcej sa energetickým výskumom.

Počet infekcií Covid-19 dosiahol podľa údajov univerzity Johna Hopkinsa v pondelok 2,4 milióna a zomrelo viac ako 165 000 ľudí.

 

Čínska ekonomika sa po štyroch desaťročiach prvýkrát zmenšuje
HDP v prvom štvrťroku pokleslo medziročne o 6,8% v dôsledku pandémie koronavírusu Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka


K prehlbujúcemu sa poklesu cien ropy došlo aj napriek tomu, že dohoda podporovaná OPECom znížila zásoby ropy o približne 10 percent. V rámci úsilia o stabilizáciu cien sa predpokladá zníženie ťažby až do apríla 2022.

Náznaky obmedzeného zásobovania v USA skoro vôbec neprispeli ku zvýšeniu cien. Údaje spoločnosti Baker Hughes v piatok ukázali, že počet ropných vrtov v USA za posledný mesiac klesol o viac ako tretinu.

"Nikto v Amerike nechce ropu z krátkodobého hľadiska," uviedol Jeffrey Halley, hlavný analytik trhu v Oande. "Keďže nadzemné úložné priestory praskajú vo švíkoch, jedinou nádejou WTI je, že sa zníži výroba. ( Toto rozhodnutie môže prísť ) zo štátnych orgánov v Texase a Oklahome - a mnoho producentov zanikne."

Ropa brent, medzinárodná referenčná hodnota ropy, klesla v pondelok v Ázii o 1,1 percenta na 27,78 dolárov za barel. Meny ekonomík produkujúcich energiu boli tiež slabšie, pričom kanadský dolár, ruský rubeľ a nórska koruna klesli oproti americkému doláru o viac ako 0,5%.

Akciové trhy v Ázii boli pod tlakom. Japonská referenčná hodnota Topix klesla o 0,6 percenta a austrálska S&P / ASX 200 sa zbavila 1,1 percenta. Hongkonský Hang Seng predčasne poklesol o 0,3 percenta.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Mário Martinka