Zruší minister Doležal vlaky zadarmo?
15 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) tvrdí, že vláda neplánuje rušiť vlaky zadarmo pre dôchodcov ani v čase koronavírusu. Napriek tomu ich vyzýva, aby cestovali čo možno najmenej.


V rozhovore pre Nový Čas Doležal ozrejmil priority rezortu dopravy, ktoré budú zaradené do programového vyhlásenia vlády. Medzi prvými pritom spomenul napríklad výstavbu nájomných bytov, o ktorej hnutie Sme rodina hovorilo aj pred voľbami.


Medzi ďalšie body, ktoré sa budú nachádzať v programovom vyhlásení vlády, patrí podľa slov ministra aktualizácia strategických priorít v oblasti výstavby infraštruktúry. To sa bude týkať cestnej, železničnej ale rovnako aj lodnej dopravy.


Ponechať rozhodovanie o uvoľňovaní opatrení iba na epidemiológov nie je podľa Sulíka správne
Minister hospodárstva Richard Sulík podľa vlastných slov takémuto spôsobu uvažovania úplne nerozumie. Každopádne privítal, že sa už zrejme nejaké prevádzky začnú opätovne otvárať. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | SITA

Minister tiež pre Nový Čas doplnil, že sa chce vyhnúť uprednostňovaniu výstavby na základe miesta bydliska nominanta, ktorý o danom projekte bude rozhodovať. Doležal spolu s tým zároveň zdôraznil, že prepojenie východu a západu je v tomto kontexte absolútnou prioritou.


V rozhovore sa venoval aj dočasným opatreniam, ktoré boli zavedené v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Medzi ne patrí aj pozastavenie vlakov zadarmo pre študentov, ktoré podľa slov ministra priamo súvísi s prerušením školskej dochádzky.


Zároveň platí, že nová vláda sa nechystá rušiť vlaky zadarmo úplne ani po tom, ako sa situácia spojená so šírením koronavírusu upokojí. Vlaky zadarmo však budú pre dôchodcov v platnosti aj počas koronakrízy.


Podľa Doležala však až 5-tisíc dôchodcov denne využíva tento benefit spojený s cestovaním aj v čase pandémie kronavírusu. Práve z tohto dôvodu minister apeluje najmä na túto najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, aby cestovanie vlakom zredukovali len na to najnutnejšie minimum.


Štát pokryje celú mzdu zamestnanca, ktorý pre koronakrízu nepracuje
V kategórii zamestnávateľov, ktoré boli zatvorení po rozhodnutí hlavného hygienika, môže finančnú pomoc čerpať zhruba 189-tisíc zamestnancov. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | SITA