Počet bankrotov vo svete sa zvýši o 25 %
14 | 04 | 2020 I SITA

Pandémia koronavírusu COVID-19 prinesie so sebou významný nárast počtu bankrotov firiem, a to až o 25 % v globálnom meradle. Predpokladá to spoločnosť Coface.


Na rozdiel od poslednej krízy je táto kríza oveľa väčšia a prepojenejšia medzi krajinami, najmä pre spoločné opatrenia, ktoré prijali alebo prijímajú krajiny po celom svete,“ uviedol country manager Coface na Slovensku Juraj Janči.

Ako dodal, jedinečnosť tejto krízy spôsobuje, že porovnávanie s predchádzajúcimi krízami je zbytočné, pretože všetky predchádzajúce mali špekulatívny alebo finančný pôvod. „Otázkou tak už nie je, ktoré krajiny a odvetvia budú týmto šokom postihnuté, ale ktoré z nich budú ušetrené,“ spresňuje Janči vychádzajúc z najnovšieho kvartálneho barometra Coface týkajúceho sa hodnotenia rizika v ekonomikách sveta.

V tejto súvislosti spoločnosť predpovedá, že v roku 2020 príde k prvej recesii globálnej ekonomiky od roku 2009, s mierou rastu - 1,3 %. „Coface očakáva recesiu až v 68 krajinách (oproti 11 v minulom roku). Svetový obchod v tomto roku klesne o 4,3 % po poklese o 0,4 % v roku 2019. Celosvetovo bankroty vzrastú až o 25 %,“ konštatuje sa v zverejnenej tlačovej správe.

WHO: Na úplné zastavenie šírenia nového koronavírusu je potrebná vakcína
Obmedzujúce opatrenia musia byť rušené pomaly a kontrolovane. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | TASR


Odhad rastu bankrotov pre tento rok bol pritom pred pandémiou na úrovni 2 %. Krajiny strednej a východnej Európy pocítia podľa spoločnosti spomalenie svetovej ekonomiky ešte viac. Dôvodom je relatívne malý objem domácej spotreby a ich otvorenosť.

„Podľa odhadov by mal v USA vzrásť počet bankrotov o 39 %, v prípade hlavných západoeurópskych ekonomík o 18 %, v Nemecku 11 %, vo Francúzsku 15 %, v Spojenom kráľovstve 33 %, v Taliansku 18% a v Španielsku 22 %,“ spresňuje Coface v analýze.

Šok by mohol byť ešte prudší v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Okrem zdolávania pandémie čelia totiž aj poklesu cien ropy a kapitálovým odlivom. Tie sa v porovnaní s rokom 2008 štvornásobne zvýšili. „Odhad pre Slovensko je podobný, Coface odhaduje medziročný nárast insolvencíí, a to o 10 až 15 %,“ dopĺňa Janči.

Rakúsko spolu s ďalšími krajinami uvoľňujú karanténne opatrenia
Rakúsko dnes znovu otvorí tisíce obchodov. Snaží sa zmierniť obmedzenia zavedené s príchodom koronavírusu, píše bbcnews.com. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu Covid-19, ktoré prijali vlády vo viac ako 40 krajinách, mali na firmy okamžité dopady. „Tieto opatrenia vyústili do dodávateľského šoku, čo je obrovský rozdiel v porovnaní s predchádzajúcimi veľkými krízami. Počiatočný šok nebol spôsobený finančnou krízou, ale súvisel so skutočnou ekonomikou, ľudia nemôžu pracovať a spoločnosti čelia prerušeniam dodávok medziproduktov,“ upozorňuje Coface.

Tento šok ponuky je podľa spoločnosti sprevádzaný rovnako brutálnym šokom dopytu. Mnoho spotrebiteľov ruší alebo odkladá svoje výdavky na tovar a služby. "Dôvera domácnosti je okrem toho oslabená vplyvom domácej karantény,“ pripomína.

Koronavírus si nevyberá. Na akých najbizarnejších miestach zostali ľudia v karanténe?
Výletná loď, ale aj ponorka či austrálsky ostrov. Povinná karanténa súvisiaca so šírením ochorenia COVID-19 zasiahla ľudí na rôznych miestach, často aj pomerne zvláštnych. A museli tam zostať rovných 14 dní. Topky.sk prinášajú zopár miest, na... Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Najviditeľnejším dôsledkom pandémie je však podľa Coface v krátkodobom horizonte zhoršenie existujúceho geopolitického napätia. „Nemožno vylúčiť riziko novej vlny ochranných opatrení zameraných najmä na kľúčové odvetvia nového zdravotného a hospodárskeho poriadku. Možnosťou je aj pokračovanie „obchodnej vojny“ medzi USA a Čínou zameranej na strategické odvetvia, najmä elektroniku. Toto by sa mohlo posilniť prezidentskou kampaňou v Spojených štátoch, prípadne aj vzostupom verejných protestov v jednej z týchto dvoch krajín,“ konštatuje Coface v najnovšom barometri vývoja rizík jednotlivých ekonomík vo vo svete.

Nadnárodná spoločnosť Coface je globálny líder v poistení pohľadávok firiem a manažovaní ich kreditného rizika.

AKTUALIZOVANÉ: Z domova sociálnych služieb v Pezinku je pozitívne testovaných 47 ľudí
Správa bola aktualizovaná dňa 13.4.2020 o 17:25. Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu (12. 4.) bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu.... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR