Čínsky vývoz kľúčových zdravotníckych potrieb vzrástol takmer na 1,5 miliardy dolárov v dôsledku ich globálneho nedostatku
05 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Potom, čo sa koronavírus dostal do Európy a USA, Čína vyviezla do ostatných krajín zdravotnícke pomôcky v hodnote 1,45 miliárd dolárov na boj proti smrtiacej pandémii. Informuje portál RT.


Miliarda masiek, milión ochranných oblekov a infračervených teplotných detektorov, ale aj 16 000 ventilátorov, toto všetko bolo súčasťou objednávok, ktoré boli zaslané do zahraničia v priebehu jedného mesiaca od 1. marca do 4. apríla, informovala o tom v nedeľu Colná správa krajiny.

Podľa čínskeho ministerstva obchodu sa vývoz zdravotníckych pomôcok zvyšuje a vláda neuloží žiadne obmedzenia na zásadné objednávky. V sobotu podpísalo 54 krajín a 3 medzinárodné organizácie zmluvy o obchodnom obstarávaní zdravotníckych potrieb s Pekingom.

Španielsko v počte nakazených predbehlo Taliansko
V Španielsku zomrelo za uplynulých 24 hodín 809 pacientov s koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | SITA/AP


Čínske ministerstvo obchodu tiež vyhlásilo, že ak budu prichytení čínski výrobcovia, ktorí odosielajú nekvalitné zdravotnícke potreby, budú čeliť „tvrdému“ trestu. Ministerstvo zrejme reagovalo na niektoré správy o tom, že európske krajiny dostali chybné zdravotnícke potreby.

Krajiny EÚ bojujú s nedostatkom potrebných zdravotníckych pomôcok a ochranných prostriedkov, ktoré môžu ochrániť zdravotnícky personál pred nakazením. Dokumenty, ktoré spoločnosť Reuters získala v marci, ukázali, že regionálni dodávatelia môžu pokryť iba desať percent dopytu. USA trpia tiež nedostatkom zdravotníckych pomôcok a dokonca "kradnú" zásielky životne dôležitých ochranných masiek svojim spojencom.

Mexické pivo Corona zatiaľ nevaria, produkcia tequily nezastane
Mexickí výrobcovia tequily plánujú pokračovať v produkcii tohto tradičného alkoholického nápoja napriek reštrikciám, ktoré začali platiť v Mexiku v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o tom v sobotu agentúra... Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | TASR