Podľa Ústavného súdu sú vekové limity pre získanie príspevkov na osobnú asistenciu protiústavné. Rozhodnutie víta aj ombudsmanka
03 | 04 | 2020 I SITA

Vekové limity pre získanie príspevkov na osobnú asistenciu či kúpu osobného motorového vozidla sú protiústavné. Ústavný súd SR o tom rozhodol vo štvrtok 2. apríla na neverejnom zasadnutí.


Rozhodnutie v prospech ochrany práv ľudí so zdravotným postihnutím víta aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá požiadala o preskúmanie právnej úpravy ešte v septembri 2018.

Považuje ho za nesmierne dôležité pri odstraňovaní nerovnakých podmienok prístupu k rôznym príspevkom podporujúcim komplexné začlenenie osôb so zdravotným postihnutím do aktívneho života spoločnosti. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ľudia s negatívnym postojom k vakcinácii sú menej ochotní očkovať sa proti COVID-19, vyplýva z prieskumu
Ľudia, ktorí majú negatívnejšie postoje k očkovaniu, sú menej ochotní dať sa zaočkovať proti novému koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Centrum spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (CSPV SAV).... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | TASR


Legislatíva doteraz upravovala podmienky na získanie príspevkov na osobnú asistenciu alebo motorové vozidlo len v ohraničenom vekovom limite. Podľa zákona bolo možné poskytnúť príspevok na osobnú asistenciu „najskôr od 6. roku veku do dovŕšenia 65. roku veku“.

Podobne to bolo aj pri žiadosti o príspevok na kúpu auta. Dolná veková hranica síce v tomto prípade neexistuje, horná však bola rovnako stanovená na 65 rokov. V návrhu na ústavný súd ombudsmanka upozornila najmä na diskrimináciu na základe veku a nesúlad s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi.

Urobila tak po tom, ako sa na ňu obrátila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská s podnetmi, v ktorých upozornila na obmedzujúce podmienky získania príspevkov.

Penta doviezla na Slovensko zdravotnícky materiál za päť miliónov eur
Penta doviezla na Slovensko zdravotnícky materiál za 5 miliónov eur. V aktuálnej dodávke sa nachádza okolo šesť miliónov rúšok, ochranné štíty a obleky pre zdravotníckych pracovníkov, respirátory FFP2, vyše 60 paliet vitamínov a potravinových... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


„Som presvedčená, že pre zabezpečenie rovnosti príležitostí a možnosti viesť plnohodnotný život je nevyhnutné, aby bola pomoc týmto ľuďom poskytovaná v čo najväčšej možnej miere. Právo osôb so zdravotným postihnutím viesť plnohodnotný život nemôže byť podmieňované vekom,“ uviedla Patakyová.

Publikovaním rozhodnutia Ústavného súdu SR stratia nesúladné časti zákona svoju účinnosť a nebudú môcť byť uplatňované voči osobám v jednotlivých prípadoch. Súčasne začne plynúť Národnej rade SR lehota šesť mesiacov, aby diskriminačné časti zákona zosúladila s ústavou a medzinárodnými dohovormi. Ak tak neurobí, tieto časti stratia svoju platnosť.

Priznávanie príspevkov nebude do budúcna vekovo obmedzené a ľudia, ktorým boli podľa terajšej úpravy žiadosti zamietnuté z dôvodu veku alebo o tieto príspevky nepožiadali uvedomujúc si zákonné prekážky, sa o ne budú môcť opätovne uchádzať.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA