Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
03 | 04 | 2020 I SITA

Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej.


Najväčší slovenský výrobca zdravotníckych ihiel a striekačiek to uvádza vo svojej tlačovej správe. Firma, ktorú vlastní investičná skupina Wood&Co podniká aj v Číne, má tam k dispozícii vlastný sklad a vie Slovensku efektívne pomáhať v dovoze prakticky akéhokoľvek zdravotníckeho materiálu.

Má napríklad kapacity dovážať milión certifikovaných rúšok (0,50 centa za kus) týždenne a na dlhodobej a pravidelnej báze. Firma disponuje desaťročnými záznamami o kvalite jednotlivých čínskych dodávateľov.

"Máme v Číne dlhoročných a overených partnerov a naša firma je tu desaťročia ako špička európskej kvality. Všetko čo máme, vieme a môžeme, ponúkame štátu, pretože boj s COVID 19 bude dlhý, ťažký a tvrdý", povedal generálny riaditeľ Chirana T.Injecta Teodor Lysák a dodal, že nedávna návšteva ministra hospodárstva Richarda Sulíka v Chirana T.Injecta aj vo firme Chirana Medical (výrobca pľúcnych ventilátorov) bola vôbec prvá svojho druhu za celú novodobú históriu firmy.

Vláda obmedzí distribúciu osobných ochranných prostriedkov
Nový zákon zakazuje počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA


"Prišiel, videl a presvedčil sa, že v Chirane T.Injecta má štát naozaj seriózneho partnera", povedal Lysák s tým, že Chirana T.Injecta teraz už len čaká na termíny a plánované objemy. Podľa jeho slov je nutné začať okamžite plánovať a nakupovať, pretože neskôr to už môže byť zásadný problém.

Chirana T.Injecta si podľa jeho slov nenárokuje právo vyhrávať všetky súťaže a dodávať všetko. Teodor Lysák považuje za dôležitejšie, aby akýkoľvek partner, ktorého si Slovensko vyberie bol seriózny, overený a profesionálny.

"Z Číny vieme za slušné ceny doviesť akýkoľvek overený medicínsky materiál. Za prvý kvartál sme doviezli 33 kontajnerov. Máme kvalitárov, ktorí poznajú čínsky trh. Všetko čo nakúpime má a musí mať najvyššie certifikáty a navyše vieme akýkoľvek materiál v Číne aj uskladniť a pripraviť na expedíciu - či už letecky, železničnou, alebo lodnou dopravou", povedal Teodor Lysák podľa ktorého je dlhodobé a efektívne plánovanie najlepšou zárukou dobrej ceny a kvality.

Vláda obmedzí distribúciu osobných ochranných prostriedkov
Nový zákon zakazuje počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA


Za najdôležitejšie z pohľadu budúcnosti a kapacít firmy považuje Lysák čo najrýchlejšie rozhodnutie vlády a Štátnych hmotných rezerv ohľadne zásob ihiel a striekačiek, ktoré budú nevyhnutné pre očakávané masové očkovanie vakcínou proti COVID 19.

"Boli sme šokovaní pôvodnou požiadavkou Štátnych hmotných rezerv na desiatky tisíc striekačiek a ihiel. My vieme, že ich budeme potrebovať milióny a už máme indikácie obrovských objednávok zo zahraničia. Svet sa pripravuje na najmasovejšie očkovanie v dejinách ľudstva a naše kapacity sú pripravené pre túto krajinu. Ale štát musí povedať - chcem toľko a toľko a dovtedy a dovtedy. My nikdy nebudeme preferovať v tejto situácii zahraničie pred našou krajinou, ale musíme plánovať a byť seriózny partner aj voči našim dlhoročným zákazníkom najmä v Európe", vyhlásil Teodor Lysák s tým, že obrovské potreby ihiel a striekačiek treba predvídať nielen kvôli COVID 19, ale aj s očakávaním, že ľudia sa budú chcieť masívne očkovať aj proti bežnej chrípke.

"Skrátka - rok 2020, respektíve rok 2021 budú s veľkou pravdepodobnosťou rokmi, kedy zažijeme naozaj masové očkovanie populácie v celej Európe", uzavrel Teodor Lysák.

12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár