Británii hrozí zneužívanie detí na páchanie násilia gangov
03 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Vypuknutie koronavírusu môže v Británii okrem iného spôsobiť, že sa zvýši násilie gangov, pretože drogoví díleri bojujú o zmenšujúci sa trh. Ešte závažnejšie však je, že na distribúciu a predaj drog chcú zneužívať deti.


Ako informoval vo svojom článku The Sun, díleri začali počas koronavírusu dodávku drog realizovať na parkoviskách supermarketov. Gangy vynakladajú maximálne úsilie na udržanie obchodu, vrátane využívania mladistvých v tzv. county lines.

Ide o formu organizovaného zločinu so sídlom vo veľkomeste, ktorá zneužíva zraniteľných ľudí a deti na prepravu, uchovávanie a predaj drog v menších mestách. Názov je odvodený od mobilných telefónnych liniek, ktoré používajú na vzájomnú komunikáciu medzi jednotlivými oblasťami (v Británii tzv. counties).

Podľa britskej organizácie na zastavenie a prevenciu kriminálneho zneužívania mladistvých (Stop and Prevent Adolescent Criminal Exploitation), zatvorenie škôl od 20. marca nahráva zločincom. „Zraniteľné deti boli využívané, už keď boli v škole,“ informovala organizácia, „takže si viete predstaviť, že teraz, keď sú školy zatvorené, to gangom poskytuje obrovskú príležitosť“. Ďalším problémom je, že kým chodili do školy, boli lepšie sledovateľné. Teraz je zachytenie ich stopy oveľa ťažšie a existujú obavy, že niektoré by sa mohli „stratiť“.

V Spojenom kráľovstve v súčasnosti funguje asi 2000 takýchto „liniek“, ktoré posielajú deti vo veku približne 11 a 12 rokov a viac z Londýna, Liverpoolu, Birminghamu a Manchestru do vidieckych miest, aby tam doručili drogy.

Prečo na koronavírus zomiera tak málo Nemcov? Odborníci sú zmätení
Zatiaľ čo sa krajiny na celom svete snažia vysporiadať so smrťou, panikou, obmedzeniami a s vyťaženou ekonomikou spôsobenou pandémiou koronavírusu, v Nemecku to vyzerá celkom inak, informuje NBC. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Ako uviedla Becky Fediaová, manažérka národného programu na ochranu detí pred zneužívaním, chudobné rodiny budú teraz pravdepodobne čeliť ešte väčším finančným ťažkostiam. To vedia zneužiť práve kriminálnici, ktorí sa môžu pokúsiť deti nalákať na prísľuby ľahkého získania hotovosti.

Na podobný scenár nedávno upozornila aj správa britského think-tanku Policy Exchange. The Independent na jej základe informoval, že opatrenia proti koronavírusu môžu viesť k zvýšeniu násilností gangov, pretože sa dramaticky zníži nákup kokaínu a iných drog. Kvôli zatvoreným barom, pubom a zrušeniu rôznych „párty“ večierkov budú mať menej zákazníkov a o to drsnejším spôsobom budú bojovať, aby si udržali kontrolu nad obchodom s narkotikami.

Obzvlášť závažne vyznieva zistenie tejto organizácie, že gangy využijú zatvorenie škôl na to, aby nalákali nudiacich sa tínedžerov do svojich služieb. To, že gangy skutočne môžu využiť mladistvých na distribúciu drog potvrdzujú aj slová britskej ministerky vnútra Priti Patelovej. „Deti nie sú v škole a preto by sa mohli stať korisťou gangov a zároveň sú zraniteľnejšie, takže spolupracujeme s políciou, aby sme zabezpečili maximum na ochranu mladých ľudí.“

Policy Exchange ďalej varuje, že zníženie policajného dohľadu môže dodať odvahu aj pouličným gangom, pretože budú mať pocit beztrestnosti. K zhoršeniu situácie prispeje i prerušenie činnosti súdov z dôvodu opatrení na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Policajné zložky preto vypracovali plány na zvládnutie straty až pätiny personálu v súvislosti s koronavírusom. Think-tanková organizácia odporúča podporu susedských hliadok a udržanie ich tímov tak, aby boli v uliciach viditeľné.

Richard Walton z Policy Exchange, ktorý má za sebou roky praxe a tiež postavenie vedúceho v boji proti terorizmu, nazval koronavírus „najväčšou výzvou pre policajnú činnosť od druhej svetovej vojny“. Vláda, podľa neho, bude musieť poskytnúť všetku možnú podporu, vrátane vojenskej zálohy, aby polícia mohla na uliciach udržať právo a poriadok.

Podľa oficiálnych vládnych správ sú sociálne nepokoje nepravdepodobné. Výsledky výskumu think-tankovej organizácie však upozorňujú, že nižšia viditeľnosť policajných hliadok by mohla viesť k vzniku príležitostných ohnísk pouličných nepokojov. „Dopad na trestnú činnosť, právo a poriadok bude hlboký, ale krátkodobý a nie v rovnakom rozsahu, zložitosti alebo závažnosti ako v prípade zdravotníckeho systému,“ dopĺňa správa.

Národná kriminálna agentúra (NCA) takisto upozornila, že skupiny organizovaného zločinu a taktiež pedofili sa môžu pokúsiť zneužiť situáciu, ktorá v spoločnosti vznikla kvôli novému koronavírusu.

Správa vedúceho britského think-tanku ďalej predpovedá nárast domáceho násilia, ale aj podvodov a krádeží. Za pravdu im dáva to, že vyšetrovatelia už objavili zavádzajúce aplikácie a webové stránky a rovnako snahy o odcudzenie osobných a finančných údajov. Ohlásilo sa mnoho ľudí, ktorí si objednali ochranné vybavenie a ďalšie produkty, ktoré im ale neboli doručené. V oblasti podvodov sú ohrození aj seniori.

Ironické: Boris Johnson sa chcel stať hrdinom ako z filmu Čeľuste. Nevyšlo
Britský premiér okúsil vlastnú medicínu. Po ochorení na COVID-19 sa ešte viac stal objektom kritiky a tiež posmeškov. Hoci zrejme túžil byť hrdinom a riadil sa i poznatkami vedy, dôsledky neskorého prebudenia budú značné pre neho, aj pre jeho... Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Natália Sollárová