Prečo na koronavírus zomiera tak málo Nemcov? Odborníci sú zmätení
02 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Zatiaľ čo sa krajiny na celom svete snažia vysporiadať so smrťou, panikou, obmedzeniami a s vyťaženou ekonomikou spôsobenou pandémiou koronavírusu, v Nemecku to vyzerá celkom inak, informuje NBC.


Odborníci sa snažia zistiť, prečo má krajina, piata najväčšia na svete, takú nízku mieru úmrtnosti v porovnaní s inými krajinami.


V Nemecku bolo zaznamenaných 948 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. To je iba 1,2 percenta z celkového počtu prípadov (78 983 nakazených), čo je drasticky nižšia miera úmrtnosti, ako má napríklad Taliansko, v ktorom už zomrelo takmer 12% nakazených (viac ako 13 000).


Je známe, že Nemecko s 82 miliónovou populáciou zaznamenalo viac prípadov na obyvateľa ako Irán, Francúzsko či USA, miera úmrtnosti je však rozhodne odlišná.

Japonský premiér ponúka rúška zdarma, no odmieta vyhlásiť stav núdze
Japonský premiér Šinzó Abe čelí tvrdej kritike po tom, čo navrhol rozposlať dve textilné rúška do každej japonskej domácnosti. Verejnosť však od neho očakáva oveľa ráznejšie opatrenia, keďže podľa mnohých sa súčasná situácia ohľadom šírenia nového... Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár







Odborníci majú množstvo teórií o tom, prečo sa zdá, že je Nemecko menej postihnutou krajinou vzhľadom na počet úmrtí v dôsledku koronavírusu. Jedným z dôležitých faktorov je fakt, že krajina bola donedávna ešte v počiatočných štádiách pandémie.


„Bol by som šťastný, keby sme sa mohli vrátiť o dva mesiace vzad a stále by sme mohli hovoriť o tom, čo Nemecko urobilo správne, aby tak konali aj iné krajiny,“ uviedol Hajo Zeeb, profesor Inštitútu pre prevenciu a epidemiológiu Leibniz.


Pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť, Nemecko je lepšie vybavené ako väčšina krajín. Krajina má 28 000 lôžok intenzívnej starostlivosti, čo je výrazne viac, ako je európsky priemer. Keďže Nemecko nebolo medzi prvými zasiahnutými krajinami, ako napríklad Taliansko, malo tak viac času na prípravu na zdravotnú krízu, ktorú mohli sledovať u iných národov.


Mnohí odborníci sa však domnievajú, že hlavným dôvodom relatívne nízkej úmrtnosti v Nemecku je vysoký počet testov, ktoré dokázalo vykonať. Vláda zatiaľ nezverejnila oficiálne údaje, ale uviedla, že má kapacitu testovania asi 160 000 ľudí za týždeň.


12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Podľa Dr. Michaela Ryana, riaditeľa pre núdzové situácie vo Svetovej zdravotníckej organizácii, rozšírené testy pravdepodobne pomohli odhaliť a spomaliť šírenie nákazy. „Mali veľmi prísny testovací proces,“ uviedol Ryan minulý týždeň na konferencii. „Počet testov a počet potvrdených prípadov teda môžu odhaliť rýchlosť a výskyt šírenia vírusu a to je veľmi významná výhoda.“


Taktiež sa predpokladá, že iné krajiny mohli postihnúť závažnejšie prípady COVID-19. Podľa mnohých odborníkov je miera úmrtia v Nemecku pomerne nízka, pretože veľká časť z celkového počtu nakazených predstavuje prípady iba s miernymi príznakmi ochorenia.


Tieto štatistiky nadväzujú na jadro často kladenej otázky: Koľko ľudí bolo infikovaných, bez toho, aby o tom vedeli? Bližšie údaje by odborníkom a úradníkom poskytli lepšiu predstavu o tom, ako veľmi je COVID-19 smrtiaci.


Má skutočne na rukách krv obyvateľov New Yorku iba Donald Trump?
30 | 03 | 2020 | Timotej Dudka

„Čísla, ktoré dostávame z iných krajín, pravdepodobne nezodpovedajú skutočnej miere úmrtnosti, pretože v Taliansku, Španielsku, Francúzsku, Spojenom kráľovstve a v USA netestujú obyvateľov dostatočne,“ uviedol Miguel Hernan, profesor epidemiológie na univerzite Harvard.


„Miera úmrtnosti, ktorú vidíme v Nemecku, je pozoruhodne nízka, keď ju porovnávate s inými krajinami s podobnými systémami zdravotnej starostlivosti, ako je napríklad Južná Kórea ,“ dodal.


Napriek veľkému počtu vykonaných testov v krajine, odborníci stále veria, že „v Nemecku je stále veľa občanov neotestovaných“. Uviedla tak Sabine Gabryschová, profesorka epidemiológie a biostatistiky na inštitúte globálneho zdravia Heidelberg. „Väčšinou testujeme iba tých, ktorí boli v kontakte s potvrdenými prípadmi alebo cestovali do rizikových oblastí.“


Dôvod, prečo sú odborníci opatrní v súvislosti s chválením Nemecka, je ten, že sa v krajine vykonalo veľa testov na pacientoch s miernymi alebo dokonca asymptomatickými prípadmi. „Naša epidémia je stále čerstvejšia ako v Južnej Kórei a Taliansku,“ uviedol Gabrysch. „Závažné prípady a úmrtia budú v Nemecku v najbližších dňoch stúpať.“


Predstavuje pandémia koronavírusu jedinečnú možnosť pre uplatnenie spoločného dobra?
Rovnako ako predchádzajúce vojny proti chudobe, drogám a terorizmu, nová „vojna proti COVID-19“ je odsúdená na neúspech, ak sa znovu použije vojenský prístup. Môžeme vyhrať iba vtedy, ak obnovíme spoločné dobro zničené desaťročiami neliberálnych... Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Timotej Dudka

Údaje sa môžu skresliť ešte viac kvôli tomu, že niektoré krajiny, ako napríklad Taliansko, započítavajú do štatistík aj posmrtné vyšetrenia.


„Taliani testujú a započítavajú do štatistík aj zosnulých, ktorí mali špecifické príznaky, my v Nemecku to tak nerobíme,“ uviedol Dietrich Rothenbacher, profesor Inštitútu pre epidemiológiu a lekársku biometriu na univerzite Ulm.


„Je to zložitý scenár,“ uviedol Rothenbacher, ktorý je pevne presvedčený, že predtým, ako bude možné oficiálne porovnávať krajiny, „budeme musieť disponovať skutočnejšími a zodpovednejšími údajmi“.


Ďalším možným faktorom je, že väčšina nakazených Nemcov je medzi mladšími ľuďmi. Priemerný vek pacientov, ktorí zraneniam podľahli je 47 rokov, čo je výrazne menej v porovnaní s Talianskom, ktoré má priemerný vek úmrtnosti až 63 rokov.


„Zdá sa, že vysoký počet prípadov v Nemecku spočiatku tvorili mladší ľudia, ktorí sa vracali z lyžiarskych dovoleniek v susednom Rakúsku a Taliansku,“ informujú epidemiológovia krajiny. Údajne sa vírus rozšíril ďalej, pretože títo ľudia sa vo februári zúčastnili na karnevalových oslavách, ktoré sa konali v mnohých nemeckých mestách.


Na rozdiel od Talianska, kde sa výskumníci domnievajú, že počet mladých ľudí žijúcich so staršími príbuznými je výrazne vyšší ako v iných krajinách, v Nemecku, ako naznačujú štatistiky, žije väčšina mladých ľudí samostatne alebo so spolubývajúcimi v podobnej vekovej kategórii.


Pochybná minulosť šéfa WHO odhalená až počase pandémie
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najväčšej zdravotnej organizácie na svete, ktorý má na starosti rozhodovanie o živote a smrti vo veľkom meradle, bol obvinený z utajenia epidémií cholery, podpory teroristickej organizácie... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Timotej Dudka

Vedci v Nemecku sa však stále obávajú, že ak sa vírus začne šíriť medzi staršími kruhmi, v krajine bude tiež možné pozorovať prudký nárast úmrtí. V jednom domove dôchodcov v nemeckom meste Würzburg bolo 37 dôchodcov pozitívnych na COVID-19, pričom deväť z nich zomrelo.


Prvý prípad úmrtia v nemeckom domove dôchodcov bol hlásený 8. marca, keď bol počet potvrdených prípadov v Nemecku iba 1 000. Odvtedy bolo 33 z 58 zamestnancov infikovaných a úrady sa snažia zistiť, ako sa infekcia dostala dovnútra.


„Robíme maximum,“ uviedol zamestnanec v domove dôchodcov Michael Schwab. „Aj keď je vysoké riziko infekcie jednou z našich najväčších výziev.“


V zložitej a rýchlo sa rozvíjajúcej situácii, ktorá je podľa mnohých ešte v počiatočnej fáze, existuje len málo odborníkov, ktorí by vedeli s presnosťou určiť presnejšie štatistiky a odôvodniť mnohé faktory, ktoré robia Nemecko „odolnejšou“ krajinou v porovnaní s ostatnými veľkými krajinami.


„Myslím si, že to, čo vidíme, je kombinácia rôznych faktorov,“ uviedol Dr.Zeeb. „Máme dobre pripravenú zdravotnú službu, ale taktiež sme mali veľké šťastie.“


„Zastreľte ich!“ Filipínsky prezident odmieta tolerovať obyvateľov, ktorí nerešpektujú karanténu
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte varoval porušovateľov vládou nariadenej karantény, že by mohli byť zastrelení v prípade, že by odporovali polícii či armáde, informuje Reuters. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Timotej Dudka