Skrachovala cestovka Aeolus
03 | 04 | 2020 I Dušan Guman

Cestovná kancelária, ktorá pôsobila v Čechách i na Slovensku, ponúkala najmä zájazdy do Turecka a Grécka. O jej kritickej situácii informovali v marci portál tvnoviny.sk a o jej konci najnovšie dennikn.sk. Klientov CK Aeolus odškodní poisťovňa Allianz.



 K dispozícii boli len infolinky

Pred niečo vyše týždňom bol v hre len koniec predaja a pozastavenie zájazdov na letnú sezónu. V urorok však začalo konkurzné konanie a Aeolus tak po 27 rokoch pod Tatrami končí. Okrem Slovenska a Česka funguje cestovná kancelária s rovnakým menom aj v Maďarsku.

Aeolus v marci informoval, že v predaji a realizácii letnej sezóny 2020 jej bránia „mimoriadne vážne okolnosti“. V Česku voči spoločnosti prebiehalo tzv. insolvenčné konanie. "Momentálne sú naše kancelárie zatvorené, k dispozícii sú infolinky. Keďže aj úrady pracujú v obmedzenom režime, v tejto chvíli nevieme poskytnúť podrobnejšie informácie," informovalo vedenie Aeolusu ešte v marci. Aeolus čakal aj na výsledok insolvenčného konania v ČR, aby podnikol ďalšie kroky.
Slabšie sezóny, teraz korona

Ukončenie činnosti predznamenali jej nie celkom úspešné uplynulé sezóny. Cestovku podľa prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Romana Berkesa ovplyvnilo aj uzemnenie lietadiel Boeing 737 MAX a sčasti aj situácia okolo nového koronavírusu. Berkes pripustil, že ak Aeolus vyrovná záväzky voči klientom, môže potom pokračovať v činnosti. Ak by s tým ale mali problém, v najbližšej dobe sa počítalo s vyhlásením insolventnosti aj na Slovensku.

12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Berkes tvrdí, že pre "zdravé" cestovné kancelárie nie je v súčasnej dobe dôvod vyhlásiť insolventnosť. Veľké cestovné kancelárie sa totiž sústredia prevažne na letnú sezónu a nie sú ešte povinné "plniť." Majú však zároveň dostatok času pripraviť sa na budúcnosť.

Berkes sa v marci vyjadril, že si nemyslí, že dôjde k reťazovej reakcii zo strany ďalších cestoviek. Letná sezóna však iste pozmenená bude.
Zatiahne to Allianz

O ďalších krokoch a aktuálnej situácii informuje cestovka na svojej domovskej stránke. „Storná klientov, ktorým sme už zálohy nemohli vrátiť my, bude v rámci likvidácie poistnej udalosti riešiť a odškodňovať naša najväčšia slovenská poisťovňa Allianz, v ktorej sme boli celé desaťročia ako verný klient poistení pre prípad úpadku našej cestovnej kancelárie“.

Požiadavku si klienti majú uplatniť nahlásením škodovej udalosti – žiadosti o vrátenie zaplatenej zálohy alebo zaplatenej celej sumy zájazdu z dôvodu insolventnosti CK Aeolus.

Úmrtnosť na nový koronavírus je približne päťpercentná
02 | 04 | 2020 | TASR