Pochybná minulosť šéfa WHO odhalená až počase pandémie
28 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najväčšej zdravotnej organizácie na svete, ktorý má na starosti rozhodovanie o živote a smrti vo veľkom meradle, bol obvinený z utajenia epidémií cholery, podpory teroristickej organizácie a nafúknutia jeho životopisu, v torom uviedol, že prekonal maláriu a HIV, informuje FoxNews.


Tedros Adhanom Ghegreyes momentálne čelí protikampani, ktorá okrem iného spochybňuje aj jeho schopnosť správne viesť globálnu agentúru počas pandémie koronavírusu.

„Tedros je predposledným človekom na svete, ktorý by mal v súčasnej kríze viesť Svetovú zdravotnícku organizáciu,“ vyhlásil odborník na zahraničné záležitosti Gordon Chang . „Poslednou osobou je (čínsky prezident) Si Ťin-pching.“

AKTUALIZOVANÉ: Boris Johnson je nakazený koronavírusom!
Britský premiér Boris Johnson je pozítivny na Covid-19. Bude izolovaný u seba doma, ale stále bude mať na starosti vládu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Minulý týždeň Tedros prejavil čínskemu prezidentovi uznanie za jeho úsilie o zadržanie a kontrolu nad pandémiou koronavírusu, o ktorom sa všeobecne predpokladá, že pochádza z čínskeho trhu s morskými plodmi vo Wu-chane.

„Čína včera prvý krát nehlásila žiadne nové domáce prípady. Je to úžasný úspech, ktorý nám všetkým dokazuje, že koronavírus nie je neporaziteľný,“ napísal Tedros v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Čína bola obvinená z viacnásobného utajovania v súvislosti s vírusom COVID-19 a odborníci v oblasti zdravotníctva uviedli, že rozhodnutie Číny o utajení dôležitých informácií ohrozilo životy miliónov ľudí na celom svete.

„Už sme prekonali veľa pandémii a kríz. Aj túto prekonáme. Otázka znie, ako veľkú cenu musíme zaplatiť.“



„Tedros dovolil Si Ťin-pchingovi robiť rozhodnutia v oblasti verejného zdravia pre Svetovú zdravotnícku organizáciu, čo výrazne spomalilo globálnu reakciu na prepuknutie koronavírusu,“ uviedol Chang. „Tedros sa okrem toho vyjadril prostredníctvom komentárov podporujúcich totalitnú formu vlády nad demokraciou a stal sa súčasťou Ťin-pchingovej kampane zameranej na presadenie despotizmu v čo najvyššej miere. Demokracie by mali WHO, v prípade, že Tedros zostane, čo najrýchlejšie prekonať.“

Začiatkom tohto týždňa ocenil Tedros prezidenta Trumpa za jeho vodcovské schopnosti pri riešení globálnej pandémie.

Napriek pochvale Číny či Spojených štátov, počet prípadov prudko rastie. V piatok bolo na koronavírus pozitívnych 588 959 ľudí. Z nich 26 928 zomrelo.

USA sa stali krajinou s najvyšším počtom nakazených, zdravotníctvo zlyháva
Počet prípadov infekcií Covid-19 v USA sa vo štvrtok vyšplhal nad 85 000, čím prekonal rekordné štatistiky Číny a Talianska, informuje portál Indiatoday. Aktuálne štatistiky sú dopĺňané z portálu Worldometer. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Tedros, prvý Afričan, ktorý sa rozhodol viesť medzinárodnú zdravotnícku agentúru, je už roky pod dohľadom. Jeho vzostup k moci nebol vôbec ľahký. Svoju súčasnú pozíciu získal po troch kolách tajného hlasovania, kde vyradil Dr. Sania Nishtara z Pakistanu a britského doktora Davida Nabarra.

Tesne pred hlasovaním bol Tedros obvinený z toho, že v Etiópii, kde pôsobil ako minister zdravotníctva, zakryl tri epidémie cholery. Tedros obvinenia popieral a tvrdil, že boli súčasťou jeho „protikampane na poslednú chvíľu“.

V tom čase Lawrence Gostin, riaditeľ Inštitútu národného a globálneho zdravotného práva O'Neill, obvinil Tedrosa z popierania epicentier cholery. Netajil svoje obavy z toho, že WHO na čele s Tedrosom  „stratí svoju legitimitu“.

V rozhovore pre The New York Times, Tedros poprel utajovanie cholery v rokoch 2006, 2009 a 2011 a uviedol, že prípady podozrenia na choleru boli vlastne prípadmi „obyčajnej riedkej hnačky“, ku ktorej došlo v odľahlých oblastiach krajiny, kde je testovanie podľa jeho slov „náročné“.

Talianski politici začali brojiť proti Rusku
Väčšina pomoci, ktorá prišla na boj proti koronavírusu, je podľa „vysoko postavených talianskych politických zdrojov“ zbytočná. Napísala La Stampa. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD