„Zastreľte ich!“ Filipínsky prezident odmieta tolerovať obyvateľov, ktorí nerešpektujú karanténu
02 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte varoval porušovateľov vládou nariadenej karantény, že by mohli byť zastrelení v prípade, že by odporovali polícii či armáde, informuje Reuters. 


V televíznom prenose Duterte uviedol, že je nevyhnutné, aby každý spolupracoval a dodržiaval opatrenia domácej karantény, pretože úrady sa snažia zastaviť šírenie nákazy a ušetriť krehký zdravotný systém krajiny pred zrútením, ktoré by nastalo kvôli masívnemu návalu pacientov.

Filipíny zaznamenali 2 311 potvrdených prípadov a 96 úmrtí v dôsledku vírusu COVID-19. „Je to stále horšie. Takže ešte raz vám zdôrazňujem závažnosť problému. Musíte počúvať moje pokyny,“ uviedol Duterte v stredu večer.

„Dal som rozkaz polícii a armáde, že ak sa vyskytnú problémy pri porušovaní karantény a niekto bude odporovať, čím by ohrozoval ostatných, majú povolené zastreliť neprispôsobivé subjekty.“

Fungovanie Číny a Ameriky v tragédii zlyhávajúcich veľmocí
Na zvládnutie globálnej pandémie nového koronavírusu by mali Čína a Spojené štáty americké (USA) nielen fungovať. Musia fungovať spolu. Komentár priniesli The Financial Times. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


„Rozumiete tomu? Hovorím tu o skutočnej smrti. Ak budete robiť problémy, pochovám vás.“

Jeho vyhrážky odzneli po tom, ako médiá v stredu zverejnili reportáž o niekoľkých obyvateľoch chudobnej oblasti Manily, ktorí protestovali proti nedostatočnej štátnej pomoci pri dodávaní potravín. Prezidentove varovanie bolo tiež reakciou na zneužívanie lekárskej komunity v súvislosti s prípadmi fyzických útokov a diskriminácie nemocničných pracovníkov.

Aktivisti zosmiešňujú Duterteho z jeho ostrej rétoriky a obviňujú ho z toho, že vyvoláva násilie a konflikty, ako to bolo počas jeho vojny proti drogám, počas ktorej polícia zabila tisíce ľudí obvinených z užívania alebo predaja drog. Polícia sa v tom čase obhájila tým, že ich kroky v protidrogovej akcii boli zákonné.

Putin udeľuje vláde právomoc na vyhlásenie núdzového stavu v boji proti Covid-19
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje vláde vyhlásiť celoštátny stav núdze, ak by súčasné úsilie nestačilo na udržanie Covid-19 pod kontrolou. Informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár