Koronavírus a sex: Čo by ste mali vedieť
31 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Môžem sa infikovať koronavírusom pri pohlavnom styku? Možno ste o tom premýšľali, ale na konverzáciu ste boli príliš rozpačití. BBC však o tejto téme zverejnili informácie, ktoré by vám mohli pomôcť.


Aby sme oddelili fakty od mýtov, položili sme túto otázku odborníkom. Dr. Alex George je britským doktorom, ktorý pracuje na pohotovostnom oddelení. Alix Foxová je novinárka v oblasti sexuológie a moderátorka britskej rádiovej stanice.
Je bezpečné mať sex počas vypuknutia koronavírusu?

Dr. George: Ak ste vo vzťahu s osobou, s ktorou žijete a zdieľate rovnaké prostredie, nemalo by to zmeniť vašu situáciu. Ak však niektorý z vás vykazuje príznaky koronavírusu, mali by ste si udržať spoločenský odstup a izolovať sa, dokonca aj vo vašom dome. V ideálnom stave karantény by každý od seba dodržiaval minimálne dvojmetrový odstup, dokonca aj vo vlastnom dome, ale uvedomujeme si, že to nie je veľmi  reálna predstava.

Foxová: Je tiež veľmi dôležité predpokladať, že ak sa u vás vyskytnú mierne príznaky koronavírusu, pre vášho partnera to môže byť ohrozujúce. Takže, ak máte akékoľvek príznaky, skúste sa držať ďalej od svojho milenca, aby ste znížili riziko nákazy.

Pandémia španielskej chrípky z roku 1918. Dá sa porovnať s rokom 2020 ?
Choroba - niekedy ukončí vládu dôležitého monarchu, inokedy zasa zastaví vojenské ťaženie. Avšak každých niekoľko storočí sa vyskytne obrovské prepuknutie choroby, ktoré ovplyvní všetkých - pandémia. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka

A čo sex s novými ľuďmi?

Dr. George: V súčasnej situácii by som určite neodporúčal mať nových sexuálnych partnerov, pretože existuje riziko, nakoľko je reč o infekčnej chorobe, že by mohli vírus preniesť na vás.

Foxová: Nezabudnite tiež, že niektorí ľudia, ktorí vírus prenášajú, nevykazujú žiadne príznaky. Takže aj keď sa cítia úplne normálne, stále môžu infekciu prenášať na iných ľudí prostredníctvom blízkeho kontaktu a bozkávania.
Pobozkal som niekoho, koho som nedávno stretol a on začal vykazovať príznaky. Čo mám robiť?

Dr. George: Ak ste pobozkali alebo ste boli v kontakte s niekým, o ktorom si myslíte, že je pozitívny na koronavírus, uistite sa, že sa sami dôkladne izolujete a sledujte príznaky. Ak sa u vás objavia príznaky, buďte čo najopatrnejší.

Prejdite online na webovú stránku uvn.sk, kde máte podrobné inštrukcie, ako postupovať. Telefonicky kontaktuje svojho lekára alebo Ambulanciu pohotovostnej služby. Lekári následne zabezpečia bezpečný prevoz chorého na našu Kliniku infektológie.

Foxová: Mali by sme byť zodpovední voči sebe aj voči druhým ľuďom. Ak ste niekto, u koho sa objavili príznaky a viete, že ste nedávno niekoho pobozkal, mali by ste to dotyčnej osobe okamžite oznámiť.

Počet úmrtí na Koronavírus presiahol vo Francúzsku hranicu 3000 obetí
Počet úmrtí na koronavírus od 1. marca vzrástol o 16% na 3 024, zatiaľ čo počet prípadov intenzívnej starostlivosti vzrástol o viac ako 10% na 5 107 Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Mário Martinka

Pred pandémiou som so svojím partnerom nepoužíval ochranu, mám začať teraz?

Foxová: Odpoveď závisí od toho, prečo ste doteraz kondómy nepoužívali.

Ak ste nepoužívali kondómy, pretože ste boli obaja testovaní na pohlavne prenosné choroby alebo ste pred menopauzou v heterosexuálnom vzťahu a používate antikoncepciu na zabránenie neplánovaného tehotenstva, potom je to v poriadku. Ale ak ste kondómy nepoužívali, pretože ste sa spoliehali na „metódu včasného vytiahnutia“, potom je ešte dôležitejšie, aby ste ochranu začali používať.
Môžem sa nakaziť koronavírusom tým, že sa dotknem pohlavného orgánu niekoho iného?

Dr. George: Ak sa budete dotýkať pohlavných orgánov toho druhého, je pravdepodobné, že sa budete súčasne bozkávať a ako vieme, vírus prechádza slinami. Akákoľvek možnosť prenosu infekcie, z vašich úst do rúk, pohlavných orgánov, do nosa alebo úst niekoho iného, v podstate zvyšuje riziko nákazy. Cieľom je obmedziť riziká na absolútne minimum. Takže žiadny kontakt medzi partnerom, s ktorým nežijete, nie je skutočne dôležitý, keď vezmeme na vedomie možné následky.

Predstavuje pandémia koronavírusu jedinečnú možnosť pre uplatnenie spoločného dobra?
Rovnako ako predchádzajúce vojny proti chudobe, drogám a terorizmu, nová „vojna proti COVID-19“ je odsúdená na neúspech, ak sa znovu použije vojenský prístup. Môžeme vyhrať iba vtedy, ak obnovíme spoločné dobro zničené desaťročiami neliberálnych... Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


 
Ako si môžem udržať vzťah v takomto čase? Teraz nechcem byť slobodný.

Foxová: Celá táto pandémia podnecuje veľa ľudí, aby prehodnotili, čo je dobrý sexuálny život a čo predstavuje iba príjemnú zábavku. Počula som o ľuďoch, ktorí si navzájom píšu erotické príbehy. O ľuďoch, ktorí randia, ale sú v karanténe na rôznych miestach. Mnoho ľudí sa stáva skutočne kreatívnymi, nehovoriac o dobe technologickej komunikácie, ktorá vám ponúka „príjemné chvíle“ aj bez toho, aby ste sa s partnerom stretli osobne.

Práve teraz si niektorí ľudia začínajú uvedomovať, že majú so svojimi partnermi odlišné libidá. Možno sa ocitnete v situácii, keď ste chodili na rande iba raz týždenne a zrazu bývate pod jednou strechou. Možno zistíte, že chcete sex, keď váš partner nie alebo naopak. Je dôležité viesť o tejto téme súcitné a rozumné rozhovory. Spoločný život neznamená, že máte nárok na sex kedykoľvek chcete. A pre každého, kto je v situácii, keď sa so svojim partnerom necíti dobre alebo sa cíti, akoby bol nútený k sexu, sú k dispozícii rôzne linky pomoci.
Je pre mňa väčšie riziko, že sa nakazím koronavírusom, ak mám HIV?

Foxová: Dr. Michael Brady z charitatívnej organizácie poskytujúcej služby pre pacientov HIV, Terrence Higgins Trust, poskytol v tejto súvislosti niekoľko skutočne vynikajúcich rád. Ak už užívate pravidelné lieky na liečbu HIV, máte dobrý počet CD4 (počet bielych krviniek na boj proti infekcii) a vírusovú záťaž (množstvo HIV v krvi) máte taktiež v normálnom stave, potom sa nepovažuje váš imunitný systém za oslabený.

To znamená, že riziko infekcie COVID-19 je pre vás rovnaké, ako u úplne zdravého človeka. Takže, ak ste HIV pozitívny, pokračujte v užívaní liekov tak, ako ste to robili doteraz s uistite sa, že dodržiavate rovnaké pravidlá ako všetci ostatní, pokiaľ ide o izoláciu a bezpečnosť.

Pochybná minulosť šéfa WHO odhalená až počase pandémie
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najväčšej zdravotnej organizácie na svete, ktorý má na starosti rozhodovanie o živote a smrti vo veľkom meradle, bol obvinený z utajenia epidémií cholery, podpory teroristickej organizácie... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Timotej Dudka