Pandémia španielskej chrípky z roku 1918. Dá sa porovnať s rokom 2020 ?
30 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Choroba - niekedy ukončí vládu dôležitého monarchu, inokedy zasa zastaví vojenské ťaženie. Avšak každých niekoľko storočí sa vyskytne obrovské prepuknutie choroby, ktoré ovplyvní všetkých - pandémia. 


Jedna z najznámejších pandémií bola chrípka z roku 1918, ktorú poznáme pod názvom španielska chrípka.
Ako to začalo ?

Najskôr treba podotknúť, že neexistuje definitívna odpoveď na otázku, odkiaľ choroba prišla. Niektorí hovoria, že začala v britskej poľnej nemocnici vo Francúzsku a kvôli všetkým chorým ľuďom, ležiacim vedľa seba, bola živnou pôdou pre túto chorobu. Iní zasa hovoria, že choroba pochádza z južnej Číny, keďže predstavitelia vtedajšej Číny o nej rozprávali už v roku 1917.

Ďalšia teória je, že choroba začala v Kansase a Američania ju priniesli na západný front. Čo však určite vieme je, že choroba rozhodne nezačala v Španielsku.
Prečo Španielska chrípka ?

Dôvod je jednoduchý. Počas prvej svetovej vojny štáty Dohody, ako aj ústredné veľmoci, zaviedli striktné pravidlá cenzúry. A toto zahŕňalo potlačenie správ o vypuknutí chrípky, lebo oba tábory sa báli, že by to mohlo demoralizovať ich jednotky.

Španielsko však bola neutrálna krajina a nemala žiadnu cenzúru, takže ich noviny mohli diskutovať o vypuknutí chrípky, ktorá sa tam dostala z Francúzska. Král Španielska takisto ochorel a veľa ludí v zahraničí, ktorí čítali o tomto ochorení netušili, že majú túto istú chorobu u seba v krajine a teda ju pomenovali Španielska chrípka.
Tri vlny

Pandémia španielskej chrípky infikovala jedného z troch ľudí globálne a zabila takmer 10 percent z nich. Väčšina smrtí prišla kvôli tomu, že chrípka spôsobovala pneumóniu. Našťastie, pneumónia sa dá ľahko vyliečiť antibiotikami. Naneštastie však antibiotiká v roku 1918 ešte neexistovali (Alexander Fleming objavil penicilín v roku 1928 ), tak nakazeným neostávalo nič iné, ako dúfať, že sa vyliečia aj bez antibiotík.

Nakoniec pandémia dosiahla do všetkých kútov zemegule, a zabila 40 - 50 miliónov ľudí globálne za jeden rok. Pre porovnanie - počas prvej svetovej vojny prišlo o život 12 miliónov ľudí za 4 roky.

Španielska chrípka prišla v 3 vlnách:

  1. Marec - Apríl 1918 bola najmenej smrteľná. V máji a júni už takmer vymizla. Až dokým sa znova neobjavila.

  2. V októbri vo Francúzsku. Za 6 týždňov choroba zabila 400 000 ľudí v USA a 200 000 ľudí v Nemecku, pričom jej obete boli prevažne mladí dospelí ľudia. Miesta ako India boli však najviac zasiahnuté. Za 2 mesiace tu prišlo o živo viac ako 10 000 000 ľudí.

  3. Začiatok roka 1919 bol takisto smrteľný, ale nebol tak zlý, ako ten predchádzajúci. Za 2 mesiace zabila chrípka 70 000 ľudí v Británii a 90 000 v Nemecku.


Po tomto besnení chrípka jednoducho zmizla. Potom sa svet ako tak zotavil a vrátil sa do starých koľají.
Ako sa národy snažili chrípku zastaviť? Príklad z Talianska

Prvá vlna tento národ prakticky nezasiahla, takže vojakom na fronte prišlo iba trochu nevoľno. Ale druhá vlna, ktorá začala v meste Sassano v roku 1918 bola devastujúca. Keď vojaci v zákopoch začali umierať v húfoch, vláda musela prijať striktné opatrenia. Problém bol, že v tom čase Taliansko nebola veľmi rozvinutá krajina a jedlo ako aj lekári a vybavenie boli prioritizované pre armádu a teda značne obmedzené pre bežné obyvateľstvo.

Nakoniec keď milióny ľudí boli chorí, Taliansko sa rozhodlo, že stiahne lekárov z bojiska a medici v prvých ročníkoch vysokých škôl v niektorých prípadoch dostali do správy celé nemocnice.

Cestovanie medzi mestami bolo obmedzené, ale nakoniec toto nebolo dosť na zastavenie šírenia vírusu.

Talianska vláda implementovala množstvo stratégií:

  1. Aby si ľudia často umývali ruky

  2. Izolácia chorých

  3. Minimalizovanie kontaktu so svojími susedmi


Toto všetko na papieri vyzeralo úžasne, ale bolo to takisto dosť problematické, keďže vláda nie vždy dodávala prídely jedla a ostatné nevyhnutnosti každý deň.

Vláda "najala" vojnových zajatcov, aby čistili ulice, dala policajtom rúška a rezervovala nemocnice iba pre tých, čo boli chorobou zasiahnutí najviac. Zakázali sa verejné zhromaždenia, zavreli sa školy a zakázali sa navštevy ľudí v nemocniciach. A príáve opatrenia ako zákaz návštev kostolov, žiadne navštevovania chorých príbuzných a žiadne návštevy pohrebov spôsobili hlbokú traumu v talianskej spoločnosti, čo pripomínalo tzv. Čiernu smrť, ktorá prepukla pred šiestimi storočiami.

Tak ako všade, posledná vlna skončila tak rýchlo, ako prvá prišla.

V Taliansku chrípka zabila 600 000 ľudí za 6 mesiacov. Veľa ľudí sa čuduje, že ak si zoberieme, aká deštruktívna španielska chrípka bola, prečo nie je lepšie v pamäti.  Sú na to dva dôvody.

  1. Prišla na konci prvej svetovej vojny, takže táto udaľosť ju zatieňuje.

  2. Počas tejto doby pandémie boli celkom bežné a ľudia si zvykli na choleru, týfus a iné choroby, ktoré ničili ich komunity.


A keď to skombinujeme s faktom, že ľudia sa už stali otupelými, keď sa jednalo o smrť mladých ľudí vo vojne, tak celý svet si na to jednoducho zvykol. A preto sa španielska chrípka stala iba akousi poznámkou pod čiarou, pretože pre ľudí v tom čase takou pre ľudí naozaj aj bola.

Európsky plán na vyšachovanie Ruska
Je nespochybniteľný fakt, že Rusko znovuzískalo, napriek sankciám, väčšinu svojich schopností použiť silu v zahraničí. Avšak 12 štátov v Európe pripravuje protiváhu - iniciatívu, ktorú poznáme pod menom Iniciatíva Trojmorie (Three Seas... Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Mário Martinka