Ruská fregata „Admirál Kasatonov“ pokračuje v úspešných skúškach
25 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Jedna z najmodernejších ruských fregát vyskúša nové spôsoby odhaľovania ponoriek. Uviedla TVZvezda.ru.


Ruská fregata najnovšej triedy pokračuje v úspešných skúškach. Vstúpila do Barentsovho mora na ďalšiu fázu testov. Posádka preverí rôzne typy predpokladaného manévrovania a bude pokračovať v doterajších skúškach všetkých systémov.


„Na mori plánuje posádka fregaty vypracovať niekoľko zadaní na odhalenie ponoriek. Úlohou tohto typu plavidla je sledovanie pomocou sonarových a protiponorkových zbraňových systémov. Vykoná rôzne typy manévrovania a testy zariadení,“ uviedla tlačová služba ruskej Severnej flotily.


V tejto fáze sa do skúšok novej fregaty zapájajú i ponorky Severnej flotily. Tie už sú istý čas v Barentsovom mori nasadené v rámci bojového výcviku.


Začiatkom februára fregata skúšala protilietadlový raketový systém „Poliment-Redut“. Fregata úspešne zasiahla cieľovú raketu vypustenú z malej raketovej lode „Úsvit“.


Predtým posádka fregaty odskúšala raketu „Kaliber“ na pobrežný cieľ umiestnený na cvičisku Čizna v Archangeľskej oblasti. Vystrelenými raketami „Kaliber“ a „Onyx“ úspešne zasiahla i ciele v Bielom mori.


Najnovšia ruská fregata opustila domovskú námornú základňu Severnej flotily v Bielom mori ešte 20. novembra minulého roka. Konštrukčné testy sa uskutočnili v niekoľkých etapách. Po dokončení celého komplexu potrebných skúšok bude loď prijatá medzi bojové plavidlá Ruského námorníctva.


Najnovšiu fregatu projektu s označením „22 350“ „Admirál flotily Kasatonov“ navrhla projekčná kancelária Northern Design and Development Bureau. Postavili ju v Severnej lodenici v Petrohrade.


Výtlak lode je 5 000 ton. Má dĺžku 135 a šírku 16 metrov. Dosah má 4000 kilometrov pri rýchlosti až 30 uzlov. Samostatne dokáže v akcii pôsobiť 30 dní.


Putin navštívil nemocnicu, kde sa liečia pacienti infikovaní koronavírusom (VIDEO)
Ruský prezident Vladimir Putin pri návšteve pacientov, ktorí boli infikovaní vírusom Covid-19 v Moskovskej nemocnici, vymenil svoj klasický oblek s kravatou za dekontaminačný oblek. Informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Marek Molnár