Moskva prezbrojí všetky svoje severné flotily so systémami S-400
09 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Protilietadlový pluk ruskej severnej flotily bude v najbližších rokoch vyzbrojený najmodernejšími systémami protivzdušnej obrany S-400, aby sa vytvorila protiraketová kupola, schopná zmariť akýkoľvek útok nepriateľov, uviedlo ruské námorníctvo.


Ruské protilietadlové raketové sily a rádiotechnické jednotky umiestnené v Arktíde prechádzajú komplexným procesom prezbrojovania, ktorý im umožní dodať najmodernejší ruský systém protiraketovej obrany ďalekého doletu, prehlásil viceprezident ruskej armády Alexander Moiseev.

Všetky ruské vojenské jednotky majú byť „v nasledujúcich rokoch" vybavené so systémami S-400, dodal Moiseev. Systémy budú chrániť ruskú časť Arktídy vďaka „de facto protiraketovou kupolou, ktorá účinne zneškodní všetky typy útokov vrátane nepriateľských lietadiel, či balistických rakiet."

Rusko v posledných rokoch posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde, stavalo a opravovalo základne a letiská, ako aj rozmiestňovalo svoj najnovší hardvér a vytváralo cvičenia v reakcii na zvýšenú vojenskú aktivitu západných krajín v tomto regióne, ktorý je bohatý na prírodné zdroje.

Podiel nových technológií a zbraní nasadených s ruskými jednotkami v Arktíde v súčasnosti predstavuje asi 60 percent, uviedol Moiseev.

V septembri Rusko nasadilo systémy protivzdušnej obrany S-400 na ostrov Yuzhny v súostroví Nová Zem
v severnom Rusku.

Dve rakety zasiahli oblasť v Bagdade neďaleko základne irackých vojenských a amerických síl
Dve rakety dopadli v blízkosti Bagdadského diplomatického podporného centra (BDSC), ktoré používajú diplomati a spravodajskí agenti, ako aj protiteroristické sily vedené USA v Iraku. Čítať ďalej
09 | 12 | 2019 | Marek Molnár