Snažíme sa vytvoriť podmienky, aby s nami nikto nechcel bojovať, vyhlásil Putin
02 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Vladimir Putin prehlásil, že Rusko vyvinulo špeciálne zbrane, aby udržalo strategickú rovnováhu a stabilitu vo svete a nie, aby vyvolalo vojnu. Informuje portál RT.


Rusko vytvorilo "útočné systémy, ktoré svet ešte nevidel," vyhlásil Putin s tým, že nútia Spojené štáty, aby sa snažili ich dohnať. Ako jeden z príkladov špeciálnych zbraní uviedol nový hypersonický systém Avangard, ktorý bol uvedený do prevádzky minulý rok a dokáže letieť až 27-krát rýchlejšie ako rýchlosť zvuku.

"Tieto zbrane umožňujú Kremľu udržiavať strategickú stabilitu a rovnováhu", uviedol ruský prezident a dodal: "Nebudeme proti nikomu bojovať. Budeme vytvárať podmienky, aby proti nám nikto bojovať nechcel".

Ruský prezident tiež okomentoval vojenské výdavky, pričom vyhlásil, že „USA predstihli Rusko“ z hľadiska ročných výdavkov na obranu.

"Trump mi prezradil, že na budúci rok prijal šialený [vojenský] rozpočet, vo výške až 738 miliárd dolárov," uviedol ruský prezident.

Pokiaľ ide o vojenské výdavky, Rusko sa pohybuje za Čínou, Saudskou Arábiou, Spojeným kráľovstvom, Francúzskom a Japonskom s rozpočtom na obranu v hodnote 48 miliárd dolárov. Aj keď sú ruské náklady nižšie, majú väčšiu kúpnu silu ako väčšina západných štátov. „Naše ročné výdavky navyše klesajú, pričom výdavky iných krajín rastú,“ dodal Putin.

Erdogan navštívi 5. marca Moskvu v súvislosti s konfliktom medzi Sýriou a Tureckom
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal viesť osobný rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve 5. marca. Erdoganova návšteva sa uskutoční kvôli konfliktu medzi tureckými silami a sýrskou armádou. Informuje portál... Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Marek Molnár