Rusko, Čína a Kuba pomáhajú Taliansku v boji s koronavírusom. Západ sa iba prizerá
24 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

V priebehu posledného týždňa poslala Čína na pomoc talianom približne 300 doktorov. Lekárov posiela aj Kuba a Rusi talianov pravidelne zásobujú zdravotníckym materiálom. Nemci naopak dodávky zdravotníckeho materiálu blokujú.


Ruské letecké sily posielajú do Talianska lietadlá typu Iljušin Il-76, na palube ktorých sa nachádzajú nielen zdravotnícke pomôcky, ale aj zdravotnícki špecialisti. Rusi svoju pomoc pravidelne smerujú na taliansku vojenskú leteckú základňu Pratica di Mare, ktorá sa nachádza juhozápadne od Ríma.


Podľa dostupných informácií bolo na ruskom vojenskom letisku nachádzajúcom sa približne 31 kilometrov od Moskvy nedávno pripravených najmenej deväť lietadiel typu II-76. Jedno lietadlo pritom v prípade potreby zvládne prepraviť až 50 ton zdravotníckeho materiálu.


Rusi však okrem zdravotníckych pomôcok do Talianska posielajú aj svojich odborníkov na epidemiológiu. Medzi nimi sa nachádza napríklad aj skúsený odborník Gennadij Eremin, ktorý pôsobí  ako vedecký pracovník vo výskumnom stredisku lekárskych vied v Ruskej federácii.


Čína ohlasuje prvú vakcínu proti koronavírusu už na apríl
Čínski predstavitelia tvrdia, že budúci mesiac budú pripravené očkovacie látky proti koronavírusu na núdzové situácie a klinické skúšky. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka

Nechýbajú však ani odborníci, ktorí majú bohaté skúsenosti napríklad s vývojom vakcín proti ebole či bubonickému moru.


Pomocnú ruku Taliansku pred pár dňami poskytla aj Kubánska vláda. Kuba, ktorá disponuje jedným z nalepších zdravotníckych systémov na svete, poslala na popud Talianska do Lombardie až 52 odborníkov.


Kubánski lekári v minulosti pôsobili v prvej línii aj v boji proti cholere na Haiti alebo proti ebole v západnej Afrike.


Do pomoci sa zapojila aj Čína, ktorá do najviac postihnutých oblastí Talianska poslala tím, ktorý sa skladá z približne 300 odborníkov na intenzívnu zdravotnú starostlivosť. Čínska vláda však do Talianska okrem toho poslala aj pľúcne ventilátory či masky.



Zatiaľ čo Rusko, Čína či Kuba uvoľňujú svoje dostupné sily na boj s pandémiou, západné krajiny naopak ruky zdravotníkom zväzujú. Nemecko napríkla v čase núdze a krízy pri preprave zdravotníckeho materiálu cez svoje územie zadržalo kamióny so zdravotníckymi pomôckami viacerým krajinám vrátane Česka a Slovenska.


Napriek tomu, že nič nenasvedčuje tomu, že nemecké úrady v skutočnosti akýkoľvek náklad so zdravotníckymi pomôckami úplne zabavili pre vlastné potreby, dostupné informácie potvrdzujú, že na nemeckých hraniciach vznikajú obštrukcie v spojitosti s nesprávnym preclením tovaru.


Česko sa tak v čase, v ktorom by podmienky na prepravu životne dôležitých zdravotníckych zásob mali byť voľnejšie, dostalo do situácie, kedy musí zápasiť s nemeckými úradmi. Len pred niekoľkými dňami sa totiž potvrdilo, že zásielka obsahujúca 400-tisíc rúšok 8-tisíc respirátorov, smerujúca do nemocníc v Stredočeskom kraji, bola skutočne na hraniciach s Nemeckom zastavená.


Dnes sa internetom šíri informácia, že ruské lietadlo, smerujúce s pomocou pre Taliansko muselo letieť do Ríma okľukou cez Turecko, nakoľko "údajne" (nejde totiž o overenú informáciu) nedostalo povolenie na prelet od poľskej letovej prevádzky. Naspäť do Moskvy však už letelo prázdne cez poľksý vzdušný priestor.

&id=100004002595398

Sociálnymi sieťami sa šíria rôznorodé správy, ktoré vyvolávajú najme zmiešané nálady a pocity. Agresívne Rusko, komunistická a totalitná Čína, či nedemokratická a priam rozvojová Kuba sú odrazu nositeľmi solidarity, zatiaľ čo západné mocnosti, vrátane samotnej EÚ sa iba prizerajú tejto katastrofe.

Taliansky podnikateľ dokonca na svojom profile zbalil vlajku EÚ a nahradil ju vlajkou Ruskej federácie, ako vďaku az pomoc Taliansku.



Turecko hrozí, že obsadí továrne, ak tieto nepredajú rúška priamo vláde
Turecké úrady obsadia továrne firiem vyrábajúcich ochranné masky, pokiaľ sa v pondelok nedohodnú na predaji výrobkov vláde. Uviedol to minister vnútra Suleyman Soylu, s tým, že sa Ankara snaží obmedziť lokálne vypuknutie... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Mário Martinka