Turecko hrozí, že obsadí továrne, ak tieto nepredajú rúška priamo vláde
23 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Turecké úrady obsadia továrne firiem vyrábajúcich ochranné masky, pokiaľ sa v pondelok nedohodnú na predaji výrobkov vláde. Uviedol to minister vnútra Suleyman Soylu, s tým, že sa Ankara snaží obmedziť lokálne vypuknutie koronavírusu


Denník middleeastaffairs.net píše, že počet úmrtí spôsobených vírusom v Turecku vzrástol v nedeľu o deväť na celkových 30 obetí, pričom v posledných dvoch týždňoch bolo potvrdených až 1 256 prípadov nákazy koronavírusom.

V nedeľu úrady uskutočnili simultánne razie v depách všetkých výrobcov tvárových masiek v Turecku. Požadujú, aby podpísali zmluvy s ministerstvom zdravotníctva a zastavili hromadenie zásob, uviedol Soylu pre denník Hurriyet.

„Varovali sme ich, aby dnes večer o 20:00 podpísali zmluvy s naším ministerstvom zdravotníctva. V opačnom prípade máme ďalšie páky a nebudeme sa báť ich využiť, “ povedal Soylu. "Budeme ich (masky) kupovať  a za dobrú cenu," uviedol. "Boh je náš svedok, majú 10 - 12 hodín, alebo zajtra zabavíme ich továrne."

Turecko prijalo sériu opatrení na zabránenie šírenia vírusu od jeho prepuknutia pred dvoma týždňami, ktoré obmedzujú využívanie verejných priestranstiev, ukladajú cestovné obmedzenia a prinášajú balík ekonomickej podpory vo výške 15 miliárd dolárov, aby štát pomohol svojmu hospodárstvu v období prepuknutia choroby.

Turecko tvrdí, že vykonalo 20 345 koronavírusových testov. Krajina vyviezla mnoho zdravotníckych pomôcok do iných krajín, vyhlásila však, že jej prioritou budú miestne potreby. S nárastom prípadov v Turecku sa dostali do karantény tisíce ľudí. V pondelok Soylu povedal, že v karanténe bolo 10 750 ľudí, pričom dodal, že tí, ktorí nedodržiavajú predpisy, boli pokutovaní.

7 mýtov o koronavíruse
Nie všetko, čo počujete, je pravda. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Mário Martinka