Zahraničné médiá „nevynechali najmenšiu príležitosť“, aby zabránili ľuďom v celoštátnych voľbách, tvrdí Chámeneí
23 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky najvyšší vodca Ali Chámeneí sa vo svojom najnovšom vyhlásení zameral na zahraničné médiá, pričom uviedol, že urobili všetko preto, aby „odradili“ Iráncov od hlasovania v parlamentných voľbách. Informuje portál RT.


"Táto negatívna propaganda začala pred niekoľkými mesiacmi a čím viac sa blížili voľby, tým viac rástla," vyhlásil najvyšší vodca v nedeľu. "V posledných dvoch dňoch, citujúc [nebezpečenstvo] koronavírusu, zahraničné médiá nevynechali najmenšiu príležitosť odradiť ľudí od hlasovania," uviedol Chámeneí.

Irán túto sobotu informoval o šiestej obeti nového koronavírusu (Covid-19), pričom úrady zatvorili školy a univerzity v niekoľkých provinciách, aby zabránili ďalšiemu rozšíreniu.

MIMORIADNE: Iránsky Chameneí vymenoval nového veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds
Za nového veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds bol vyhlásený brigádny generál Esmail Ghaani po tom, čo bol jeho bývalý veliteľ, generálmajor Gásem Solejmáni, v piatok zabitý pri leteckom útoku USA. Čítať ďalej
03 | 01 | 2020 | Marek Molnár


Tisíce kandidátov súťažia o 290 kresiel v parlamente, ktorý je tiež známy ako Guardian Council (Rada strážcov). Podľa predbežných výsledkov piatkové hlasovanie prinesie do národného zákonodarného zboru viac konzervatívcov - ktorí sú členmi revolučných gárd.

Podľa agentúry Fars News Agency bola účasť na predvolebných hlasovaniach 42 percent - takmer o 20 percent menej ako v parlamentnom hlasovaní v roku 2016.

Iránske voľby boli kritizované Spojenými štátmi, ktoré stále pokračujú vo svojej politike „maximálneho tlaku“ od ukončenia významnej jadrovej zmluvy. Washington oznámil nové sankcie pre piatich iránskych úradníkov, ktorí sú zodpovední za preverovanie kandidátov.

"Dohoda storočia" zomrie skôr, ako Trump, tvrdí iránsky najvyšší vodca Chámeneí
Iránsky najvyšší vodca Ali Chámeneí "pochoval" mierový plán pre Izrael a Palestínu prezidenta Donalda Trumpa tým, že vyhlásil, že plán nebude žiť dlhšie ako americký prezident. Informuje spravodajský portál Reuters. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár