"Dohoda storočia" zomrie skôr, ako Trump, tvrdí iránsky najvyšší vodca Chámeneí
05 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky najvyšší vodca Ali Chámeneí "pochoval" mierový plán pre Izrael a Palestínu prezidenta Donalda Trumpa tým, že vyhlásil, že plán nebude žiť dlhšie ako americký prezident. Informuje spravodajský portál Reuters.


"Americký mierový plán zomrie skôr, ako Trump sám," napísal Chámeneí na svojom oficiálnom Twitteri v stredu.



Najvyšší vodca Iránu tento plán už skôr označil za „diabolský a krutý“, pričom uviedol, že moslimské národy ho nikdy nedovolia zrealizovať.

Trump sľúbil, že od svojho zvolenia za prezidenta v roku 2016 prinesie vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, pričom koncom januára konečne odhalil navrhovanú mierovú dohodu. V pláne sa predpokladalo vytvorenie „nezávislého“ palestínskeho štátu s hlavným mestom na okraji východného Jeruzalema, ktorý v súčasnosti kontroluje Izrael.

Dohoda však vylučuje dve kľúčové požiadavky Palestíncov - návrat všetkých palestínskych utečencov a odstránenie izraelského osídlenia na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Dohodu predvídateľne podporil spojenec USA (Izrael) a na druhej strane ju odmietlo palestínske vedenie. Arabská liga a Organizácia islamskej spolupráce, ktorú tvorí 57 krajín, taktiež odmietlo „dohodu storočia“, ako ju nazýva Trumpova administratíva.

Loď v Japonsku je uviaznutá s 3700 ľuďmi na palube kvôli 10 pacientom infikovaným koronavírusom (VIDEO+FOTO)
Japonsko potvrdilo približne 10 ďalších infikovaných ľudí koronavírusom medzi cestujúcimi na výletnej lodi s 3700 ľuďmi na palube. Celá loď ostáva v karanténe aj so zdravými cestujúcimi. Informuje spravodajský portál The... Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár