India úspešne otestovala jadrovú raketu s doletom 3 500 km, ktorá bola vystrelená z „podvodného pontónu“
20 | 01 | 2020 I Marek Molnár

India úspešne otestovala svoju balistickú raketu K-4, ktorú vystrelila z „podvodného pontónu“ z juhovýchodného pobrežia. Test údajne prebehol hladko. Informuje o tom portál India Today.


Raketa údajne preletela 2 200 km potom, čo bola v nedeľu popoludní odpálená z „podvodného pontónu“ v Bengálskom zálive pri pobreží Visakhapatnam. Miestne médiá, citujúc nemenované oficiálne zdroje, uviedli, že spustenie z podvodnej platformy simuluje vystrelenie z ponorky.

Najmodernejšia zbraň, ktorá má po skončení skúšok posilniť indický jadrový arzenál, už prešla niekoľkými testami, ale po prvý raz raketa prekonala takú veľkú vzdialenosť, uviedol zdroj.

"Aj keď bol raketa K-4 už niekoľkokrát testovaná, bolo to prvýkrát, kedy bola vystrelená na tak dlhú vzdialenosť," uviedli nemenované oficiálne zdroje.

V súčasnosti je bojová loď INS Arihant vyzbrojená 12 jadrovými balistickými raketami K-15, ale akonáhle bude funkčná K-4, ponorka bude schopná niesť až štyri z najsilnejších domácich balistických rakiet.

"Arihant poskytuje Indii zaručenú vojenskú silu v prípade scenára jadrového útoku," prehlásil v decembri Dr. Shishir Upadhyaya, bývalý indický dôstojník.

Streľba v klube si vyžiadala najmenej 2 mŕtvych a 5 zranených, podozrivý utiekol
Dvaja ľudia zomreli a päť bolo prevezených do nemocnice v kritickom stave po tom, ako podozrivý začal strieľať v klube v centre mesta San Antonio v Texase. Streľbe údajne predchádzala bitka medzi zákazníkmi. Informuje o tom spravodajská agentúra... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Marek Molnár