Rusko a Ukrajina podpísali „protokol o dohode“ pre tranzit plynu do Európy
20 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Moskva a Kyjev dosiahli „dohodu o zásadách“ vedúcich k novej dohode o tranzite plynu. Informuje o tom spravodajská stanica RT.


Medzi kľúčové body patria ceny ruského plynu pre ukrajinských spotrebiteľov a rozsudok vo výške 3 miliárd dolárov proti ruskému Gazpromu zo strany arbitrážneho súdu v Štokholme v prospech ukrajinského Naftogazu.


Začiatkom piatku ruské a ukrajinské delegácie dosiahli po dohode v Berlíne „dohodu o zásadách“ o dohode o tranzite plynu. Moskva a Kyjev musia dohodu ešte schváliť.


Nateraz však boli všetky prekážky zjavne odstránené a dohoda bude nakoniec podpísaná. Platnosť predchádzajúcej zmluvy o tranzite plynu končí 31. decembra 2019. 


Rusko buduje alternatívne plynovody obchádzajúce Ukrajinu, aby dodávali zemný plyn európskym zákazníkom. Jednou z takýchto trás je aj Nord Stream 2, ktorý vedie z Ruska do Nemecka pozdĺž dna Baltského mora. Cieľom projektu je dodať ročne ďalších 55 miliárd metrov kubických zemného plynu.


Turecko sa zaviazalo k odvetným opatreniam, ak USA uložia sankcie na ruský plynovod
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odpovedal na americké hrozby, ktoré sa týkajú uvalenia sankcií na plynovod TurkStream, ktorý má od budúceho roka začať prenášať ruský plyn do Turecka a ďalej do južnej a juhovýchodnej Európy. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár

Viac ako 50 percent ruských dodávok plynu do EÚ však bude stále prechádzať Ukrajinou. Rusko a jeho partneri vrátane Nemecka opakovane zdôrazňovali, že program Nord Stream 2 je určený len ako doplnková cesta na zabezpečenie stabilných dodávok plynu do Európy, ale nenahradí úplne tranzit cez ukrajinské územie.


Dohoda o tranzite plynu medzi Ruskom a Ukrajinou vyvoláva otázky o najnovších sankciách USA voči spoločnosti Nord Stream 2, pretože jedným z argumentov vo Washingtone, ktoré sankcionujú ruský plynovod, je to, že zbavuje Ukrajinu poplatkov za tranzit plynu.


Britský parlament schválil Brexit do 31. januára 2020
Poslanci schválili Johnsonov návrh zákona o vystúpení z EÚ, čím vydláždili cestu k odchodu do 31. januára 2020. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič