Turecko sa zaviazalo k odvetným opatreniam, ak USA uložia sankcie na ruský plynovod
20 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odpovedal na americké hrozby, ktoré sa týkajú uvalenia sankcií na plynovod TurkStream, ktorý má od budúceho roka začať prenášať ruský plyn do Turecka a ďalej do južnej a juhovýchodnej Európy.


"Teraz [USA] tvrdia, že uvalia sankcie na TurkStream," prehlásil Erdogan novinárom v piatok v Malajzii. "Toto je úplné porušenie našich práv," ďalej uviedol a dodal, že "Ankara proti takémuto kroku bude náležito odpovedať".

TurkStream je dvojprúdový plynovod, ktorý pôjde z Ruska cez Čierne more do európskej časti Turecka a bude mať kapacitu 31,5 miliárd metrov kubických. Oficiálne spustenie plynovodu je naplánované na 8. januára, počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku, kde sa stretne s Erdoganom.

Začiatkom tohto týždňa Senát USA prijal zákon o národnej obrannej autorizácii do roku 2020, v ktorom sa ustanovujú sankčné pravidlá, ktoré sa zaoberajú projektom TurkStream. Návrh zákona je teraz na ceste do Bieleho domu, kde ho má prezident Donald Trump podpísať.

Zákon tiež sankcionuje Turecko za nadobudnutie ruského systému protivzdušnej obrany S-400.

Turkish Airlines sa pripravujú na žalobu proti spoločnosti Boeing za finančné straty v dôsledku ich lietadiel 737 MAX
Jeden z najväčších zákazníkov spoločnosti Boeing, Turkish Airlines, sa pripravuje na začatie súdneho konania proti americkému leteckému gigantu Boeing po tom, ako musel prehodnotiť svoju prevádzkovú stratégiu kvôli problémom s lietadlami 737... Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár