Britský parlament schválil Brexit do 31. januára 2020
20 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Poslanci schválili Johnsonov návrh zákona o vystúpení z EÚ, čím vydláždili cestu k odchodu do 31. januára 2020.


Poslanci Spojeného kráľovstva schválili zmenený a doplnený návrh zákona o vystúpení z Európskej únie.  Návrh premiéra Borisa Johnsona (WAB), ktorý si týmto pripravil pôdu pre takmer istý Brexit k 31. januáru 2020, bráni aj predĺženiu prechodného obdobia po decembri 2020.


V predchádzajúcej verzii zákona sa uvádza, že prechodné obdobie po Brexite by sa mohlo vzájomnou dohodou predĺžiť až na dva roky. S Johnsonovou konzervatívnou stranou, ktorá má teraz povolebnú pohodlnú väčšinu v poslaneckej snemovni, bola dnes aj táto "úľava" proti Brexitu odstránená.


Labouristická strana nepodporila návrh zákona, pričom vodca opozície Jeremy Corbyn ho označil za „baranidlo“, ktorým sa Británia uvrhne na cestu smerom k „väčšej deregulácii“ a „toxickej“ obchodnej dohode s Trumpovou administráciou.





Parlament teraz preruší rokovanie počas Vianočnej prestávky a návrh zákona o Brexite sa vráti na opätovné hlasovanie ešte 7. januára a zákon následne poputuje ešte do Snemovne lordov.

Ak všetko pôjde podľa Johnsonovho plánu, Spojené kráľovstvo legálne opustí Európsku úniu 31. januára 2020, po ktorom sa začnú obchodné rokovania medzi Londýnom a Bruselom.

Britský premiér Boris Johnson signalizuje, že neplánuje zmierniť svoj postoj k brexitu
Johnson, ktorý teraz už má potrebnú väčšinu v parlamente, neplánuje zmierniť svoj postoj ku brexitu a chce zabrániť predĺženiu prechodného obdobia ktoré má trvať do konca roka 2020 a je určené okrem iného na uzavretie obchodnej dohody s Európskou... Čítať ďalej
17 | 12 | 2019 | Dominik Simon