ŠKANDÁL: WikiLeaks zverejnila dôkazy, že „chemický útok v Sýrii“, bola operácia pod falošnou vlajkou
18 | 12 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Stručný komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Túto „senzáciu“ teraz NATO ani USA nepotrebujú.


Internetová stránka WikiLeaks uverejnila výber dokumentov. Ich  zdrojom je Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Jednoznačne dokazujú, že zodpovednosť za otravu civilistov v meste Duma v apríli 2018, nemá na svedomí sýrska armáda.

Po tomto útoku vtedy zomrelo 70 ľudí. Bola z neho obvinená organizácia Jaish al-Islam. Už vtedy ale OSN potvrdila, že „nádoby s jedovatým plynom zhadzovali vrtuľníky“ a neboli na miesto tragédie prinesené po zemi, ako sa vtedy verejne deklarovalo.

Medzi dokumentmi uverejnenými internetovou stránkou WikiLeaks je i korešpondencia zamestnancov OPCW.  Obsahuje dôkazy o kolektívnom nesúhlase odborníkov pracujúcich v mieste otravy s oficiálnou správou OPCW.

Uniknutý posudok o chemickom útoku v Doume „kompromituje“ záverečnú správu OPCW
Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) nazahrnula do svojej záverečnej správe dôkazy o „chemickom útoku“ v Doume. Dôkazy sú totiž v rozpore s presadzovaným príbehom západných krajín, takže výsledný dokument je vo svojej podstate ohrozený,... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Skupina 20 inšpektorov vypracovala memorandum, v ktorom sa uvádza, že „laboratórne testy neodhalili známky obetí“ bojového plynu. Čo spochybňuje závery OPCW. Dokument obsahuje i dôkazy usvedčujúce úradníkov, že vyvíjali na vyšetrujúcu komisiu nátlak.

V britskom denníku Daily Mail, uviedol jeden z expertov, Peter Hitchens, že: „Vedci zapojení do analýzy, by sa mali riadiť vedeckými metódami. Mali by si uvedomiť, že nemôžu podľahnúť vplyvy politikov.

Podľa WikiLeaks, boli i snahy  o „presvedčovanie vedúceho vyšetrovacej skupiny, aby v správe zmenil oficiálne výsledky“.

Internetové stránky WikiLeaks uverejnili dôkazy, že správy oficiálnych amerických médií, „klamú“ o chemickom útoku v Sýrii.

Sergej Lavrov: Západ káže pravidlá o ľudských právach a liberalizme, ale nedokáže ich praktizovať
Západné krajiny sa pýšia obranou ľudských práv a ochranou poriadku na celom svete, avšak ich činy podkopávajú dôveru a mier, pričom vytvárajú viac chaosu a utrpenia, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | Preklad: Marek Molnár