Premiér víta, že NAKA v prípade Dobroslava T. koná
18 | 12 | 2019 I SITA

 Premiér Peter Pellegrini víta konanie polície v prípade bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. Predseda vlády to povedal novinárom po skončení dnešného rokovania jeho kabinetu.


Pellegrini (Smer-SD) dodal, že všetky takéto kauzy je potrebné preveriť a vyšetriť. Bývalý generálny prokurátor je obvinený v prípade zvukovej nahrávky z kauzy Gorila, v médiách sa však objavil aj videozáznam z jeho kancelárie, na ktorom je Pellegriniho bývalý stranícky kolega Ján Počiatek.

„Samozrejme vítam postup Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorý je v súlade s mojím názorom padni komu padni. Ak bol porušený zákon, polícia musí konať. Ja si myslím, že na základe všetkých zverejnených nahrávok či videozáznamov už verejnosť takýto krok očakávala. Tento krok je dobrým signálom, že polícia má voľné ruky a nikto nie je chránený pred zákonom,“ povedal Pellegrini.

Polícia dnes informovala, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinený sa skutku dopustil v období rokov 2007 až 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu preňho z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, od Mariana K. nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní.

Podľa polície obvinený konal v úmysle zadovážiť sebe a Marianovi K. majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu trestného činu, sú zachytené na zvukovej nahrávke.