Ukrajinci idú za lepším zárobkom do zahraničia (Vladimír Pojmanov)
05 | 12 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry)


Takmer deväť miliónov Ukrajincov je presvedčených, že doma nemožno zarobiť na slušný život


Nezávislá Ukrajina sa za obdobie samostatnosti stala jednou z popredných krajín, ktorej obyvatelia chodia za zárobkom do zahraničia. Podľa ukrajinského Ministerstva sociálnej politiky ide približne o 3,5 milióna Ukrajincov. Po zarátaní pracovníkov, ktorí chodia za prácou len krátkodobo v takzvanom režime malého pohraničné styku, je celkový počet Ukrajincov pracujúcich v zahraničí 7 až 9 miliónov.


Možno je prekvapivé, že na zozname krajín, ktoré najviac lákajú Ukrajincov, je aj Rusko. Za ním nasleduje susedné Poľsko. Ukrajincov hľadajúcich dobrý zárobok láka tiež Nemecko, Veľká Británia a USA. Dokonca i Spojené arabské emiráty.


Aj oficiálne ukrajinské orgány priznávajú, že Ukrajinci pracujúci za hranicami prinášajú do štátneho rozpočtu cenné valuty. Podľa štátneho tajomníka ukrajinského ministra obchodu Sergeja Nikolajčuka by mali byť v roku 2019 daňové prínosy pracovníkov zo zahraničia 12 miliárd dolárov. Pre porovnanie, v závere roka 2019 by zahraničné investície na Ukrajine nemali celkovo presiahnuť 5 miliárd dolárov.


Zaujímavý obraz o tom, kam by najradšej išli Ukrajinci za prácou, priniesol prieskum personálnej agentúry EWL. Podľa jej výsledkov má o prácu za hranicami čoraz väčší počet Ukrajincov.




Prieskum o plánoch Ukrajincov žiť v Poľsku alebo sa tam usadiť natrvalo

Prirodzene, že Poľsko je po Rusku Ukrajine najbližšie. Za povšimnutie ale stojí, že najväčší záujem o prácu v zahraničí majú Ukrajinci žijúci v mestských oblastiach. Podľa prieskumu až 30,8 %. Tiež západné ukrajinské regióny blízke Európskej únii 28,7 %. To sú oblasti, ktoré podľa prieskumu podporovali Majdan v roku 2014. Obyvatelia východnej a severnej časti Ukrajiny nemajú až taký záujem ísť pracovať do zahraničia.


Podľa prieskumu tiahne Ukrajincov za hranice hlavne dôvera vo vyššiu životnú úroveň. Je o tom presvedčených takmer 66,5 %. Vyššie zárobky lákajú 46,5 %. A lepšie vyhliadky pre deti 46 %.


Poľsko je pre Ukrajincov lákavé, lebo sú presvedčení, že tam budú mať lepšiu budúcnosť.


Aj podľa štatistík Eurostatu záujem o Poľsko zo strany Ukrajincov narástol. I poľský prezident Andrzej Duda povedal: „Ukrajinci k nám prichádzajú s nádejou na lepšiu budúcnosť. My pred nimi nezatvárame dvere“. V Poľsku bolo pre Ukrajincov vystavených 300 tisíc povolení na zamestnávanie. Čo je vysoké číslo i na pomery ďalších krajín EÚ susediacich s Ukrajinou.


Čo teda tiahne Ukrajincov nielen ísť za prácou do zahraničia, ale pokiaľ možno tam aj vychovávať svoje deti. Ukrajina podľa oficiálnych údajov o raste životnej úrovne ani zďaleka nedosahuje priemer Európskej únie. Dokonca sa nemôže porovnávať ani s najvyspelejšími krajinami Afriky.


Súčasná ukrajinská vláda teraz plánuje rast hrubého domáceho produktu (HDP) a rast životnej úrovne Ukrajincov o 7 % ročne. Dokonca i Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá pre Ukrajinu rast na rok 2020 len 3 %.


Vyzerá to tak. Že problémom Ukrajiny je, že „najlepšie pracovné sily“ ozaj odchádzajú do zahraničia.


Po rozpade Sovietskeho zväzu a vytvorení samostatnej Ukrajiny sa veľa jej obyvateľov snažilo odsťahovať. A nielen do USA vďaka zelenej karte.