Za šéfku MMF nominujú Kristalinu Georgievu z Bulharska
03 | 08 | 2019 I SITA

Vlády Európskej únie rozhodli, že na post šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) nominujú doterajšiu výkonnú riaditeľku Svetovej banky, Kristalinu Georgievu z Bulharska. Na čele MMF má nahradiť Christinu Lagardovú. Georgieva v piatok v hlasovaní dostala prednosť pred bývalým holandským ministrom financií Jeroenom Dijsselbloemom. Uviedli to na Twitteri francúzsky minister financií Bruno Le Maire a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.


Na základe dlhodobej neformálnej dohody Európa tradične nominuje hlavu MMF a americký kandidát sa stáva prezidentom Svetovej banky. Výkonná rada MMF musí nájsť náhradu za Lagardovú, ktorá je nominovaná za šéfku Európskej centrálnej banky a z čela MMF rezignovala s účinnosťou od 12. septembra. Georgieva v minulosti zastávala aj post eurokomisárky pre medzinárodnú spoluprácu a humanitárnu pomoc a neskôr dozerala na rozpočet Európskej únie.

Je otázne, či únik z policajných spisov do médií nie je účelový, myslí si Múdry
Je otázne, či únik informácií z policajných spisov do médií nie je účelový, myslí si to člen Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) a Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry. Na zdržanlivosť novinárov pri medializovaní podobných informácií... Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA