Vodiči pozor! Od dnes platí nový cestný zákon. Za nezaplatenú pokutu môžete prísť o auto
01 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Od 1. decembra je v platnosti novela zákona o cestnej premávke. Od dnes sa teda zavádzajú, okrem iného, aj vyššie pokuty.



Pokuty za používanie mobilného telefónu počas jazdy sa zdvojnásobia.

Horná hranica pokuty za používanie mobilu a podobných zariadení, ktoré vodič obsluhuje počas jazdy sa zvýšila z doterajších 50 EUR až na 100 EUR, ak pokutu zaplatíte na mieste v blokovom konaní. Ak na to nemáte, môže vás to vyjsť až na na 200 EUR v následnom konaní na policajnej stanici. 


Pokuty za používanie mobilného telefónu sa síce zdvojnásobia, ale aj naďalej ostáva povolené telefonovanie s pomocou handsfree. Zakázané však bude držanie mobilu v ruke. Pravidlo sa bude vzťahovať aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia (napr. GPS navigáciu), ktoré vodič nesmie obsluhovať počas jazdy.


Vodiči pozor: Od januára končí benzín Super 95!
Od budúceho roka zmizne z čerpacích staníc na Slovensku benzín E5 Natural 95. Nahradí ho nové palivo E10 s približne 10 % podielom biozložky. ‘Zelený‘ E10 bude drahší a škodlivý pre staré autá. Staré motory si totiž so „zelenším“ palivom príliš... Čítať ďalej
08 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Zmenili sa tiež podmienky parkovania na chodníku. Po novom sa môže parkovať na chodníku vedľa cesty. “Parkovanie na chodníku je možné len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou”, píše sa v správ k zákonu. 


Zmeny sa dotknú aj cyklistov. Mimo obce už po novom nebudú musieť cyklisti nad 15 rokov nosiť prilbu. Mladším cyklistom však táto povinnosť ostáva. Reflexné prvky sú však aj naďalej povinné pre každého cyklistu. 


Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom je po novom výslovne zaradená do kategórie vodičov nemotorových vozidiel a nie medzi chodcov.



Pozor na nezaplatené pokuty

Ak po novom nebudete mať uhradenú pokutu, ktorú vám uložili a dlhujete ju polícii, može vás to veľmi nepríjemne prekvapiť. Policajt ktorý vás zastaví, vám môže po novom vaše vozidlo zabaviť priamo na ceste. Môže vám zadržať doklady od vozidla a tabuľky s EČV. Doklady aj tabuľku vám vrátia až po zaplatení všetkých dlžných pokút.


VODIČI POZOR! 11 zmien, ktoré prináša nový cestný zákon od budúceho roka
Parlament v pondelok schválil novelu zákona o cestnej premávke, ktorá, s výnimkou niektorých bodov začína platiť od januára 2020. Vodiči budú mať medziným k dispozícii novú, 365-dňovú diaľničnú známku už od februáru budúceho roku. Jej platnosť bude... Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | redakcia