VODIČI POZOR! 11 zmien, ktoré prináša nový cestný zákon od budúceho roka
01 | 11 | 2019 I redakcia

Parlament v pondelok schválil novelu zákona o cestnej premávke, ktorá, s výnimkou niektorých bodov začína platiť od januára 2020. Vodiči budú mať medziným k dispozícii novú, 365-dňovú diaľničnú známku už od februáru budúceho roku. Jej platnosť bude končiť 365 dní od zakúpenia, nie len do 31. januára nasledujúceho roka.


Ďalej sa napríklad zdvojnásobia pokuty za používania prístrojov za volantom. A nemyslí sa tým len telefonovanie:


1. Počas šoférovania bude okrem telefonovania (s výnimkou systému "voľné ruky") zakázané používať aj iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia. To znamená tablety, prehrávače ako aj držanie mobilného telefónu v ruke.

VODIČI POZOR: Za jazdu v strednom pruhu Vám hrozí pokuta!
23 | 10 | 2019 | Marko Žarič


2. K existujúcej ročnej, mesačnej a 10-dňovej diaľničnej známke pribudne aj známka platná 365 dní. Jej cena bude stanovená rovnako ako pri ročnej známke na 50 eur. Ak ste si v minulosti ročnú diaľničnú známku nekúpili na začiatku roka, ročná vlastne nebola. Jej platnosť vypršala vždy 31. januára nasledujúceho roka, teda aj v prípade, že ste si ju zadovážili na jeseň alebo v zime.

3. Po novom nebude možné jazdiť po chodníku za účelom zaparkovania. Parkovať bude možné len na chodníku priľahlom k ceste pri dodržaní zákonom stanovenej vzdialenosti pre pohyb chodcov.

Na auto vám už "papuču" nedajú! Všetky idú do šrotu
Pripravuje sa zmena v zákone, ktorá v uliciach spôsobí revolúciu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič


4. Pri zbiehaní jazdných pruhov do jedného právna úprava povinne zavádza striedavé, takzvane "zipsové" radenie.

5. Novinkou bude aj povinnosť vytvoriť záchranársku uličku v kolóne na diaľnici.

6. Legislatíva sa zameriava aj na riešenie situácie s množstvom dopravných nehôd spôsobených neskúsenými vodičmi. Zavádza preto rôzne preventívne opatrenia pre vodičov s nízkou praxou.

7. Cyklisti budú mať povolené jazdiť na bicykli s 0,5 promile alkoholu v krvi. To na cestičke pre cyklistov ako aj v obci.

Tisíce Slovákov môžu prísť o vodičáky, nemusia urobiť ani priestupok. Čo sa to deje?
Mnoho Slovákov možno už čoskoro príde o svoje vodičské oprávnenia. Štát totiž po novom bude môcť “vodičák” zadržať aj bez toho, aby bol jeho držiteľom spôsobený akýkoľvek dopravný priestupok! Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


8. Novela upravuje aj postavenie účastníkov cestnej premávky. „Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom sa výslovne zaradí medzi vodiča nemotorového vozidla,“ priblížil rezort dopravy s tým, že doteraz sa zaraďovala medzi chodcov.

9. Zjednoduší sa aj evidencia a prehlasovanie vozidiel. "Vypúšťa sa povinnosť vlastníka vozidla predkladať dopravnému inšpektorátu tie rozhodnutia okresného úradu, ktoré inšpektorátu už okresný úrad zaslal v elektronickej podobe," vysvetľuje ministerstvo. V minulosti museli policajti skontrolovať každé vozidlo pri jeho prehlasovaní napríklad z okresu do okresu, po novom to tak nebude.

10. Zákonodarcovia schválili aj pozmeňujúci návrh poslancov Petra Pamulu a Tibora Bernaťáka (obaja SNS). Pre kategóriu C a CE sa zníži veková hranica z 21 na 18 a pre D a DE z 24 na 21 rokov, a to pre príslušníkov ozbrojených zbotov. Predovšetkým policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Hasičského a záchranného zboru, colníkov alebo Ozbrojených síl SR.

Pokuta za dopravné priestupky môže vodičom prísť domov aj poštou
Ak páchajú vodiči dopravné priestupky, policajti ich nemusia zastaviť a pokuta im môže prísť domov aj poštou. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | TASR


11. Poslanci podporili aj pozmeňujúci návrh Ľubomíra Petráka (Smer-SD), ktorým sa upraví centrálny informačný systém parkovania. Jeho správcom bude DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska. Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím získajú inteligentné parkovacie preukazy, ktoré im vďaka senzorom osadeným vo vyhradených parkovacích miestach na Slovensku uľahčia parkovanie. V kombinácii s ďalšími opatreniami sa zabezpečí účinná kontrola a vymožiteľnosť práva pri parkovaní na vyhradených miestach.

Za redakciu Hlavného denníka nám zostáva pripomenúť vodičom, aby jazdili vždy bezpečne a zároveň zaželať mnoho šťastných kilometrov.