Vodiči pozor: Od januára končí benzín Super 95!
08 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Od budúceho roka zmizne z čerpacích staníc na Slovensku benzín E5 Natural 95. Nahradí ho nové palivo E10 s približne 10 % podielom biozložky. ‘Zelený‘ E10 bude drahší a škodlivý pre staré autá. Staré motory si totiž so „zelenším“ palivom príliš nerozumejú. Hrozí aj vyššia spotreba a nižší výkon. Správu priniesol denník Pravda.


Európska únia tlačí na znižovanie produkcie skleníkového CO2 v doprave. Jednou z ciest je nahrádzanie klasických palív ekologickejšími. Tie už majú vyšší podiel biozložky, vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. Podľa smernice Rady EÚ o ochrane životného prostredia budú musieť jednotlivé krajiny znížiť podiel CO2 v palivách o šesť percent.

Je pritom na jednotlivých štátoch, ako tento cieľ dosiahnu. Slovensko je na tom v súčasnosti podobne ako Česká republika. Zatiaľ spĺňame nariadenie len na štyry percentá. Kým naši západní susedia zatiaľ s tlakom na povinné nasadenie nových biopalív otáľajú do poslednej možnej chvíle, Slovensko chystá radikálnu zmenu.

Národná rada schválila zákon, podľa ktorého musí benzín distribuovaný na slovenských čerpacích staniciach od 1. januára 2020 obsahovať v jednom litri minimálne deväť percent bioetanolu. Inak hrozia petrolejárskym spoločnostiam vysoké pokuty. Z púmp tak celkom zmizne Natural 95 s označením E5 a nahradí ho benzín s označením E10. Vzhľadom na vyššie náklady na výrobu biopalív môžeme očakávať o čosi vyššiu cenu.