Rusko chce prilákať indických investorov na ťažbu vzácnych zemín na Ďalekom východe
01 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Indické spoločnosti IREL (Erstwhile Indian Rare Earths Ltd) a KABIL (Khanij Bidesh India Ltd) majú v pláne vytvoriť projekt s Ruskom, ktorý sa bude týkať vzácnych zemín.


Ruská delegácia na stretnutí s indickými firmami v Naí Dillí predstavila perspektívne projekty, ktoré by sa mohli zrealizovať na Ďalekom východe a v arktickej zóne.

"Uvažujeme o ťažbe lítia a kobaltu," uviedol riaditeľ agentúry Leonid Petukhov. Úradník dodal, že majú záujem o zabezpečenie zahraničných investícií v dôsledku nedostatku ruských investorov.

Petukhov tiež uviedol, že chcú prilákať zahraničných investorov, aby sa zúčastnili aj na ďalších projektoch v Zabajkalskom kraji, časti Ruska na Ďalekom východe. Projekty by sa týkali ťažby vzácnych zemín, ako je napríklad ytrium, tantal a niób.

Kobalt a lítium sú kľúčové pre výrobu nabíjateľných batérií. Takzvané vzácne zeminy sú skupinou 17 chemických prvkov so špeciálnymi vlastnosťami, ktoré sú dôležité na výrobu mnohých rôznych zariadení, od smartfónov až po vojenský arzenál.

Ďakujem, ale radšej si ponecháme matku a otca: Putin odmietol politicky korektné tituly rodič číslo 1 a rodič číslo 2
Počas diskusie o ruskej národnej identite prezident Vladimir Putin zdvorilo, ale dôrazne prehlásil, že odmieta akúkoľvek predstavu o nahradení tradičných rodinných štruktúr za „progresívnejšie“ príklady, ktoré sú využívané na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Marek Molnár