VIDEO: Rusko a Čína dokončili svoj prvý cezhraničný diaľničný most
30 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Na Ďalekom východe bola cez rieku Amur dokončená výstavba mosta, ktorý spája Rusko a susednú Čínu. Tento most je historicky prvým svojho druhu medzi oboma štátmi a je určený na posilnenie hospodárskych vzťahov.


Most spája mestá Heihe v severnej Číne a ruské mesto Blagoveščensk. Most je dlhý viac ako 1 kilometer a je súčasťou kľúčového diaľničného projektu s dĺžkou 19,9 km.

Ambiciózny projekt za 300 miliónov dolárov začal v decembri 2016 a na konci mája tohto roku sa obidve časti mohutného mosta s vystuženými káblami spojili. Nový míľnik projektu sa dosiahol v piatok, keď miestne úrady oznámili koniec stavebným prácam. Oficiálne otvorenie celej cesty je naplánované na apríl 2020.



„Most má pre nás strategický význam. Pre náš región je veľmi dôležitý,“ uviedol počas slávnostného ukončenia projektu guvernér regiónu Amur Vasily Orlov.



Drsné poveternostné podmienky v chladnom regióne už roky bránia cezhraničnému obchodu, avšak vďaka tomuto ambicióznemu projektu je tento problém vyriešený. Po spustení cesty by sa mohol objem nákladu 8-násobne zvýšiť na 4 milióny ton, prehlásil ruský minister pre rozvoj Ďalekého východu Alexander Kozlov.

Nový most by mal tiež podporiť cestovný ruch a zvýšiť tok turistov z Číny na 2 milióny. Turisti však spočiatku nebudú môcť cestu používať, pretože bude k dispozícii iba pre nákladné vozidlá. Bude trvať ďalší rok a pol, kým sa vybuduje priechod, ktorý umožní prechod aj osobnej doprave.

Podľa Kozlova by sa však turisti mohli dostať na druhú stranu pohodlnejšie a lacnejšie, pretože Rusko stavia lanovku cez rieku Amur.

VIDEO: Utečenecká kríza v Grécku pripomína občiansku vojnu!
Keď prišlo niekoľko autobusov s migrantmi do prímorskej dediny Vrasna na severe Grécka, čakal ich tam rozzúrený dav miestnych obyvateľov, ktorí boli ozbrojení kameňmi a palicami. Čítať ďalej
29 | 11 | 2019 | Marek Molnár