VIDEO: Utečenecká kríza v Grécku pripomína občiansku vojnu!
29 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Keď prišlo niekoľko autobusov s migrantmi do prímorskej dediny Vrasna na severe Grécka, čakal ich tam rozzúrený dav miestnych obyvateľov, ktorí boli ozbrojení kameňmi a palicami.


Úrady mali v pláne umiestniť niekoľko desiatok migrantov do miestnych hotelov, ktoré sú cez zimu prázdne, avšak ich milé gesto dedinčania neprijali s nadšením.

"Varovali sme úrady, aby do Vrasny už nikoho nevozili, pretože miestni obyvatelia sú rozzúrení. Avšak oni nás nepočúvali," prehlásil starosta dediny Vrasna.



Podobná situácia je v mnohých gréckych mestách a dedinách, do ktorých sa úrady snažia umiestniť tisíce migrantov z táborov na ostrovoch. Utečenecké tábory na ostrovoch sú až päťnásobne preplnené. Pred niekoľkými dňami zomrelo v jednom z nich dieťa na dehydratáciu.



Situácia je zúfalá. Len za posledných niekoľko dní sa dostalo do Grécka dvetisíc nových migrantov. More križujú lode neziskových organizácií a presúvajú migrantov na ostrovy. Grécko je hlavným vstupným miestom pre migrantov, ktorí hľadajú azyl v Európe.



Imigrantov prišlo tento rok do Grécka viac ako v minulých rokoch. Od začiatku roka 2019 pricestovalo do Grécka po mori viac ako 47 tisíc imigrantov, uviedla agentúra OSN pre utečencov. Ďalších 12 350 dorazilo po zemi. To je 60 tisíc len tento rok. V roku 2018 bol celkový počet príchodov po mori a po pevnine 50 508. V roku 2017 to bolo 36 310.

Oficiálne sa v Grécku nachádza približne 200 tisíc migrantov, neoficiálne až pol milióna. Netaja sa tým, že chcú pokračovať cez Európu do Nemecka. V susednom Turecku sa ich nachádza štyri milióny a tamojšia vláda hrozí, že "otvorí brány".

Neuveriteľná situácia v Rusku: Hovnocuc pomáhal uhasiť horiace BMW (VIDEO)
Chceli by ste, aby vaše auto horelo alebo bolo pokryté výkalmi? Jeden Rus dosiahol oboje, keď jeho luxusné vozidlo začalo horieť, a ako jediný na pomoc v okolí bol vodič hovnocucu. Čítať ďalej
29 | 11 | 2019 | Marek Molnár