Belgická vláda dostala petíciu proti budovaniu sietí 5G - týka sa celej Európy
14 | 11 | 2019 I TASR

Belgická federálna vláda, ako aj samosprávy jednotlivých regiónov Belgicka dostali petíciu proti budovaniu a šíreniu telekomunikačných sietí piatej generácie (5G). Informovala vo štvrtok tlačová agentúra Belga.


Medzinárodnú petíciu proti 5G sieťam datovanú 6. novembra už podľa nej podpísalo približne 173.000 ľudí z 204 krajín a teritórií. V Belgicku uvedenú petíciu šíri združenie stop5G.be.

Autori petície upozorňujú na skutočnosť, že v mnohých krajinách prebieha alebo sa ešte len pripravuje zavádzanie 5G sietí. Pre tento účel už boli na obežnú dráhu okolo Zeme vynesené desiatky telekomunikačných družíc, čo podľa odporcov 5G sietí povedie k "bezprecedentnej zmene životného prostredia, a to v globálnom meradle".

Signatári petície požadujú celosvetový zákaz družíc pre 5G siete. Tvrdia, že pre fungovanie novej generácie mobilných telefónov a iných zariadení s vysokorýchlostným internetom priemysel potrebuje nainštalovať milióny antén, jednu na každých 50 až 150 metrov v mestských oblastiach a umiestniť zároveň na obežnú dráhu okolo planéty desiatky tisíc družíc. Podľa skupiny stop5G.be existujú vedecké dôkazy, že použité vysokofrekvenčné elektromagnetické polia budú "škodlivé pre všetky živé bytosti".

Belgickí odporcovia 5G sietí, vrátane zhruba 60 belgických organizácií alebo inštitúcií, žiadajú zodpovedné belgické orgány, aby zastavili budovanie tohto druhu sietí na území krajiny. Zároveň žiadajú, aby Belgicko na úrovni EÚ, ale aj v Rade Európy či na pôde OSN bojovalo za celosvetový zákaz družíc 5G, prinajmenšom za zákaz ich vplyvu na európskom kontinente a v medzinárodných vodách hraničiacich s Európou.