Za lieky by sme mali doplácať 6-krát viac! Týka sa to aj vás?
07 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Doplácať za lieky si budú musieť najmä pacienti s viacerými diagnózami. Výdavky za lieky tak môžu stúpnuť až 6 krát. Lekári sa domnievajú, že niektorým pacientom by sa mohol zhoršiť ich zdravotný stav, keby si lieky nemohli dovoliť. Správu priniesol portál Pluska.


Vysoké doplatky na lieky sa majú týkať pacientov s bronchiálnou astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP). Upozorňujú na to lekári Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti a Spoločnosti alergológie a klinickej imunológie. Inhalačné lieky určené k liečbe týchto chorôb nemajú generické náhrady. Kvalitná liečba sa podľa lekárov môže pre pacientov stať nedostupnou.






Ak sa pacienti rozhodnú kvôli výške doplatkov pre zmenu liečby, respektíve aj inhalačného systému, u CHOCHP a astmy hrozí výrazné zhoršenie ich zdravotného stavu," píše v liste predsedníčka odbornej pracovnej skupiny pre respiračné lieky kategorizačnej komisie, pneumologička Katarína Dostálová.

Kotlebovci opätovne zahlasujú za predĺženie moratória
Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) opätovne zahlasuje za predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky. Pre agentúru SITA to uviedol podpredseda ĽSNS Martin Beluský s tým, že prieskumy verejnej mienky sa dnes upravujú na základe... Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | SITA


„Pri náhlej zmene alebo vynechaní liečby hrozí vzplanutie ochorenia, ktoré vedie často k hospitalizácii, návštevám pohotovosti a výjazdom rýchlej zdravotnej pomoci, často tiež k navyšovaniu ďalšej liečby a ďalšiemu navýšeniu výdavkov na zdravotnú starostlivosť," doplnila hlavná odborníčka ministerstva pre pneumológiu Marta Hájková.

Ministerstvo zdravotníctva odmieta tvrdenia, že revízia úhrad liekov prinesie pacientom drahšie lieky. „Ku všetkým skupinám pacientov pristupujeme pri každom rozhodovaní citlivo a je pre nás prioritou v prvom rade dostupnosť liečby pacienta," uviedol v reakcii komunikačný odbor rezortu.