India požiadala Moskvu, aby urýchlila dodávku systémov S-400
06 | 11 | 2019 I Marek Molnár

India má v pláne tlačiť na Rusko, aby urýchlila dodanie protilietadlových raketových systémov S-400. Tento plán bol predložený počas trojdňovej návštevy Ruska indickým ministrom obrany Rajnathom Singhom, informujú o tom indické médiá.


Očakáva sa, že akvizícia najmodernejšieho vojenského hardvéru v Indii bude Singhovým hlavným bodom programu počas tejto návštevy. Indický minister obrany prišiel do Moskvy v utorok.

Zdroj oboznámený s touto záležitosťou prezradil pre Times of India, že Nové Dillí mešká s prvou platbou za systémy a tým sa oneskorí dodávka o niekoľko mesiacov. Rusko naznačilo, že sa bude stále snažiť dodržať pôvodný harmonogram dodávok, ale India dúfa, že sa tento proces ešte viac urýchli, uviedol zdroj. India je pripravená kúpiť päť systémov S-400 ako súčasť obchodu v hodnote 5,4 miliárd dolárov.

Singh po príchode do Moskvy oslovil generálnych riaditeľov ruského obranného priemyslu a otvoril tým konferenciu o spolupráci medzi obranným priemyslom Indie a Ruska. Cieľom novej konferencie je podporiť presun technológií a investícií medzi Indiou a ruským obranným priemyslom.

Washington sa dôrazne postavil proti dohode o systémoch S-400 a pokúsil sa prinútiť Nové Dillí, aby odstúpilo od zmluvy. India však neodstúpila a dokonca spolupracovala s Moskvou na vývoji platobného mechanizmu, ktorý by mohol obísť americké sankcie proti ruskému predaju zbraní.

Putin žiada vytvoriť „spoľahlivú“ ruskú verziu Wikipédie
Na stretnutí v Kremli ruský prezident rozprával o budúcnosti ruštiny, pričom žiada, aby sa vytvorila „spoľahlivá“ ruská verzia Wikipédie. Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | Marek Molnár