Pri previerkach M. Jankovskej mala NBÚ hodnotenie od SIS, jej šéf nespresnil aké
17 | 10 | 2019 I TASR

Slovenská informačná služba (SIS) poskytla Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) pripomienky týkajúce sa bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej pri poslednom otvorení jej bezpečnostnej previerky v roku 2019. Či tak urobila aj predtým, pri udelení a prvých opakovaných otvoreniach Jankovskej bezpečnostnej previerky, šéf tajných Anton Šafárik nekonkretizoval. "SIS má mať informácie o osobách a prostredí, v ktorom sa deje trestná činnosť. Nejaké materiály sme mali, ale či a ako boli postúpené, to nechám na posúdení kompetentných,“ povedal Šafárik.


Hovoril len o tom, že SIS dala NBÚ hodnotenie. Odpovedi na otázku, či išlo o pozitívne hodnotenie sa Šafárik vyhol. "Opýtajte sa NBÚ,“ odkázal novinárom a zopakoval, že v roku 2019 adresovala SIS pripomienky pri poslednom otvorení bezpečnostnej previerky. Tie sú vzhľadom na to, že sama Jankovská stiahla súhlas s preverovaním a previerkou už nedisponuje, podľa Šafárika irelevantné.

Predseda osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti NBÚ, nezaradený poslanec Ľubomír Galko v stredu (16. 10.) informoval, že polícia v predchádzajúcich rokoch neuviedla NBÚ informácie o závažných podozreniach a bezpečnostných rizikách, ktoré sa týkali sudkyne Moniky Jankovskej, ani pri opakovaných otvoreniach jej bezpečnostnej previerky.

Polícia mala podľa Galka až pri poslednom otvorení bezpečnostnej previerky, po medializovaní údajnej komunikácie Jankovskej s obvineným Marianom K., poslať NBÚ "niekoľko závažných bezpečnostných informácií", ktoré sa majú týkať viac ako desiatich prípadov od roku 2012, medzi nimi i podozrení na závažné trestné činy. Galko je presvedčený, že išlo o zlyhanie jedného či viacerých orgánov. Zistenie výboru postúpi Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Polícia sa zatiaľ k záverom výboru nevyjadruje. "Relevantné stanovisko budeme môcť zaujať, až keď sa s ním oboznámime," uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.