"Na nahrávke Gorily nezaznelo nič, čo by diskvalifikovalo ľudí zo Smeru", tvrdí Petrák
16 | 10 | 2019 I TASR

Na údajnej nahrávke Gorily nezazneli žiadne veci, ktoré by znamenali diskvalifikáciu niekoho zo strany Smer-SD. Pre TASR to uviedol poslanec tejto koaličnej strany Ľubomír Petrák. Doplnil tiež, že kauza Gorila nie je iba o tom, že sa mal v konšpiračnom byte vyskytnúť aj šéf Smeru-SD Robert Fico.


Petrák skonštatoval, že podľa dostupných informácií aktéri stretnutia v byte, kde mal byť prítomný aj Fico, nemusia čeliť obvineniam. "Korumpovanie pri predávaní štátnych podnikov, pri kupovaní poslancov, aby sa udržala vláda Mikuláša Dzurindu, má oveľa vyššiu spoločenskú nebezpečnosť ako stretnutie niekoho s niekým, kde nezazneli žiadne informácie takéhoto charakteru, ktoré by príslušných aktérov tohto stretnutia stavali do polohy, že by mali byť obvinení za závažné trestné činy," povedal pre TASR.

Petrák si nemyslí, že by stretnutie Fica bolo diskvalifikačné. Ak by na tomto stretnutí zazneli informácie o kupovaní hlasov, dohadovaní provízií za privatizáciu štátnych podnikov, vtedy by to podľa neho bolo diskvalifikačné.

"Je to celé kauza druhej Dzurindovej vlády, kde išlo o veľké úplatky pri privatizácii štátneho majetku," reagoval pred novinármi poslanec parlamentu Jaroslav Baška (Smer-SD) s tým, že Smer-SD je mimo tejto kauzy.

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana K. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.