Biznis na Ukrajine zasahuje do amerických volieb. Problémy majú Republikáni aj Demokrati
05 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Paul Manafort, exšéf Trumpoveho volebného tímu, si urobil z Ukrajiny "skúšobný polygón".


Bývalý krátkodobý šéf Trumpovej volebnej kampane, Paul Manafort, nebude na Ukrajine tak skoro vítaný. Podarilo sa mu získať z ministerstva financií na lobovanie za ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča peniaze daňových poplatníkov.

O úlohe Američanov na prekvapivom rozhodnutí Janukoviča ešte v roku 2013, kedy sa rozhodol nepodpísať dohodu o pridružení k EÚ, existujú rôzne vyhlásenia. Rovnako tak je otázne, do akej miery bol Manafort zapojený do eskalácie násilia vo februári 2014 na Majdane, ktorý ukončil Janukovyčovo vládnutie.

Protekcia a zlatokopka Charlotte?! Nový duet Gotta s dcérou rozdelil český národ! Pozrite si aj video
Karel Gott (79) svojej dcére Charlotte Elle (13) dal ten najkrajší darček - naspievali spolu duet Srdce nehasne. Väčšinu ľudí pieseň dojala k slzám, ale našli sa aj takí, ktorí to berú ako protekciu, informuje portál Blesk. Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Bývalý viceprezident Joe Biden bude súperiť s Donaldom Trumpom budúci rok v prezidentských voľbách. No opäť sa objavili správy o účinkovaní Huntera Bidena na Ukrajine,. Ten je synom Joea Bidena.

Biden za Obamovej vlády navštívil Ukrajinu niekoľkokrát. Jeho najpamätnejšia cesta viedla na Ukrajinu v marci 2016, kedy sa v Kyjeve vyhrážal zadržaním 1 miliardy dolárov, pokiaľ vedúci predstavitelia Ukrajiny neodvolajú generálneho prokurátora krajiny. Ten bol obvinený z toho, že nevidí korupciu vo vlastnej kancelárii a medzi politickou elitou.

Tlak zafungoval. Generálny prokurátor bol čoskoro odvolaný ukrajinským parlamentom.

USA prepásli šancu otočiť časť venezuelskej armády proti Madurovi. Vieme prečo
Americké úrady by mohli získať podporu vysoko postavených venezuelských vojakov, keby pred dvoma rokmi pomohli jednému z generálov tejto krajiny. Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Medzi tými, ktorí sa na výsledku podieľali, bol aj Hunter Biden, mladší syn Joea Bidena. V tom čase bol v správnej rade energetickej spoločnosti vlastnenej ukrajinským oligarchom, ktorý bol v hľadáčiku vtedajšieho generálneho prokurátora.

Hunter Biden, právnik vyštudovaný na univerzite v Yale, bol členom v predstavenstve spoločnosti Amtrak a v niekoľkých neziskových organizáciách a think-tankoch, ale na Ukrajine nemal žiadne skúsenosti a po niekoľkých mesiacoch bol z Navy Reserve prepustený po pozitívnom teste na kokaín. Za svoju prácu pre spoločnosť Burisma Holdings dostával za niekoľkomesačnú prácu až 50 000 dolárov mesačne.Tá je predmetom vyšetrovania.

Bývalý viceprezident Joe Biden vyhlásil, že vždy konal tak, aby uskutočňoval politiku Spojených štátov bez ohľadu na akúkoľvek činnosť svojho syna, a nikdy sa so synom Hunterom o jeho úlohe v ukrajinskej energetickej spoločnosti nebavil.

Nové podrobnosti o zapojení Huntera Bidena a rozhodnutí súčasného ukrajinského generálneho prokurátora o znovuotvorenie Kauzy Burisma posunuli túto otázku späť do centra pozornosti práve v čase, keď Joe Biden začína svoju prezidentskú kampaň pre voľby v roku 2020.

Bývalý nemecký vicekancelár: Európa nemôže veriť Spojeným štátom, že nás ochránia pred Putinom!
Nemecko by malo investovať viac ako 20 miliárd eur ročne do obrany Poľska a pobaltských štátov proti Putinovi. Je o tom presvedčený bývalý nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Nové okolnosti ukazujú, že Hunter Biden a jeho americkí obchodní partneri boli súčasťou veľkého úsilia Burismy. V období, kedy spoločnosť čelila viacerým vyšetrovaniam, kontaktovali významných demokratov. Práca Huntera Bidena pre Burisma vyvolala obavy medzi predstaviteľmi ministerstva zahraničia v čase, keď by jeho spojenie s Burismou mohlo skomplikovať diplomaciu viceprezidenta Bidena na Ukrajine.

"Nehrám žiadnu úlohu v súvislosti s vyšetrovaním Burismy, ani s niektorými z jej predstaviteľov," povedal Hunter Biden v stredu. "Výslovne som obmedzil svoju úlohu na osvedčené postupy správy a riadenia spoločnosti, aby sa umožnilo globálne rozšírenie Burismy."

Hunter Biden, ktorý minulý mesiac opustil Burismu, bol jedným z mnohých politicky významných Američanov oboch hlavných strán, ktorí v poslednom desaťročí zarábali na Ukrajine peniaze. V niekoľkých prípadoch, najmä v prípade Paula Manaforta, bývalého šéfa kampane prezidenta Trumpa, sa tento obchod dostal do vyšetrovania trestného činu, ktorý odhalil chabú stránku lukratívneho západného poradenského priemyslu na Ukrajine.