Komentár Igora Šumejka: Nina Chruščovová a Joe Biden, alebo o ukrajinskom kompromate
18 | 06 | 2019 I Igor Šumejko (Fond strategickej kultúry)

Mal Rudy Giuliani pravdu o Zelenského suite?


Postmajdanovská degradácia priemyslu zanecháva Ukrajine čoraz menej ekonomických tromfov, ale zdedená sieť potrubí po ZSSR naďalej živí krajinu, a čo je dôležité, vďaka nej môže sedieť za jedným stolom so svetovými ekonomickými mocnosťami. Ak si odmyslíme politické škandály, tak v súčasnosti svetové médiá prinášajú informácie z Ukrajiny, len v súvislosti s potrubím.


Hoci do správ sa okrem „rúry Made in USSR“ dostalo aj jedno potrubie výhradne ukrajinskej výroby. Spomenieme: Odesa - Brody, "spustenie reverzného toku"... 


Ropovod Odesa - Brody bol dokončený v roku 2001 ako ukrajinská časť budúceho Euroázijského ropného prepravného koridoru (Eurasian Oil Transport Corridor (EAOTC). Najdôležitejšou úlohou bola preprava kaspickej ropy do Európy, bez účasti Ruska. Pokus "obísť Rusko" v Spojených štátoch a Európe privítali. Avšak plány Odesa - Brody (Ľvovská oblasť Ukrajiny) - Poľsko stroskotali. Mimochodom, medzi geológmi sa už dlhú dobu vedú spory o organickom, alebo anorganickom (abiogénnom) pôvode ropy, a ukázalo sa, že ropa sa nekondenzuje z rusofóbnej pary a neleje sa z mrakov politickej hystérie dokonca ani pri tých najvyšších koncentráciách a tlaku.


Takže, do roku 2004 bol ropovod Odesa - Brody v nečinnosti, kým im Rusko neponúklo ten istý „reverzný režim“. A vetvou z ropovodu “Družba” prúdilo 9 miliónov ton ropy Ural, ktorá sa prepravovala z Brodov do Odesy, do prístavu “Južnyj” a ďalej do Európy. A Ukrajine prúdil zisk do výšky 92 ​​miliónov dolárov ročne. Tým však utrpela posvätná myšlienka: „obísť Moskaľa“ (Moskaľ – etnofaulismus /neoficiálne pomenovanie/ pre Rusa, pozn. red.).


Prezident Juščenko v roku 2009 podpísal výnos o zavedení averzného režimu: bezpodmienečne spustiť averz! A premiérka Tymošenková nariaďovala: "Vypnúť reverz!" S Kwasniewskim podpísali projekt Odesa - Brody – Poľsko, ktorý sa mal predĺžiť ešte ďalej. Niekoľkokrát bolo možné zapojiť „ideologicky správny“ averz: do rúk sa im dostala časť dodávok venezuelskej a azerbajdžanskej ropy do Bieloruska. Potom nastali opäť roky nečinnosti. Na jar roku 2014 zliali ropu z potrubia do nádrží Kolomojského spoločnosti „Privat“. Dokonca akosi symbolicky.


Dovoľte mi pripomenúť, čo tvrdia žalobcovia Ruska: Moskva chce zlomyseľne „obísť“ tranzitnú krajinu (Ukrajinu), tým obchádza posvätnú „ekonomickú racionálnosť“! Moskva je nepriateľom všetkých, ktorí sú za „priamu, čestnú ekonomiku“. Opakujúc "Obchádzka, obchádzka!", odúčajú ľudí premýšľať. Odporúčal by som pozrieť si mapu. Z miesta ťažby plynu, polostrova Jamal, si vyznačte najkratšiu priamu líniu do miesta spotreby, vetvy v severnom Nemecku. Jedná sa o líniu (s prihliadnutím na kartografickú projekciu - oblúk) Jamal - Baltské more - Mecklenburg (Nemecko)! V prípade, ak nemáte po ruke mapu bude postačovať aj takéto prirovnanie: je to, ako keby cestu Petrohrad - Moskva mali v úmysle vybudovať cez Rigu, potom by mohla viesť priamo cez Bologoe a Briti by kričali: „Rusi stavajú obchvat Rigy!“


Aj v prípade spustenia ropovodných a plynovodných potrubí cez Ukrajinu môže naďalej zotrvať na top pozíciách v spravodajskom rebríčku zahraničných správ. Ale teraz Ukrajina neprečerpáva ropu, ale inú substanciu – kompromat.


Ako je známe, v roku 2016, Porošenko vsadil na Hillary Clintonovú: Administratíva Porošenka poskytla demokratom kompromat na šéfa Trumpovej volebnej kampane Paula Manaforta, ktorý predtým pracoval ako poradca Viktora Janukovyča. Tovar dodali seriózny (pozri trestné konanie Manafort), takže volebné víťazstvo Trumpa sa pre Kyjev stalo tiež serióznou hrozbou.


V tejto súvislosti mi prišiel na myseľ príklad ropovodu Odesa - Brody s jeho „reverzným režimom“.


Nedávno Joe Biden, viceprezident USA pri Barackovi Obamovi, oznámil svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2020 v USA. Okamžite sa stal hlavným kandidátom demokratov. Začínajú sa prvé debaty a Biden v prieskumoch vedie - 35%. Najbližším konkurentom je senátor Bernie Sanders, ktorý má 16%. Trump označil Josepha Bidena a Bernieho Sandersa za svojich hlavných súperov a nezabudol sa o nich oboch zmieniť na Twitteri , kde ich charakterizoval štýlom: „ospalý Joe“ a „bláznivý Bernie“.


Ukrajinský kompromitujúci materiál je už v obehu. Bidenov syn Hunter, ako sa už ukázalo je spájaný s ukrajinským oligarchom pôsobiacim v plynovom biznise, jedná sa o bývalého ministra ekológie, majiteľa Burisma Holdings, Nikolaja  Zločevského. Užšia spojitosť sa už nedá vymyslieť: Bidenov syn dostával megazárobok v Burisme. Jeho otec počas návštevy Ukrajiny (marec 2016), sa podľa dôkazov  The New York Times„vyhrážal, že oddiali poskytnutie záruk USA na úver Ukrajine vo výške 1 miliardy USD v prípade, ak nebude odvolaný generálny prokurátor, obvinený z nečinnosti na poli boja s korupciou, do jeho sféry zodpovednosti spadali aj možné priestupky súvisiace s činnosťou spoločnosti Burisma Holdings“. 03. 04.2016 Porošenko odvolal generálneho prokurátora Viktora Šokina.


Čím sa toto odlišuje od bombastického oznamu „Ukrajinskej pravdy“: „Podľa dôkazov Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU) Manafort figuruje v knihe „čierneho účtovníctva“ Janukovyčovej strany“? Zatiaľ, len stupňom intenzity. Bidenovho syna majú zatiaľ „na muške“, ešte nie je volebný rok. Rudolph Giuliani, ktorý zrušil svoju návštevu Kyjeva (najslávnejší zo starostov New Yorku, terajší Trumpov advokát), priamo participuje narozbehnutí prác súvisiacich s ukrajinským kompromatom.


Project Syndicate (USA) zverejnil 23. mája článok  „Nový prezident Ukrajiny sa pripojil k radom odporu“. Autorkou článku je Nina Chruščovová, pravnučka N. S. Chruščova, ktorá opustila svoju vlasť koncom osemdesiatych rokov a teraz vyučuje propagandu na New School University v New Yorku. Článok je vehementne zameraný proti Trumpovi a poučuje prezidenta Ukrajiny v otázkach politiky.


Nina Chručšovová presviedča čitateľa, že schéma „reverzného režimu“ kompromitujúceho materiálu už začala fungovať. Giuliani, ktorý sa pokúšal riadiť prípad „Manaforta naopak“, má množstvo dobrovoľných ukrajinských spolupáchateľov, píše (N.CH.). „Rudolf Giuliani neočakávane zrušil naplánovanú návštevu Ukrajiny. Ako dôvod zrušenia uviedol, ľudia, ktorými je obklopený Vladimír Zelenský sú "nepriateľmi Trumpa a Spojených štátov [zdôraznil autor článku -I. Š.].


..."Nudí sa v tomto svete, páni!" - tak zakončil Nikolaj Vasilijevič Gogoľ, geniálnu "Poviedku o tom, ako sa Ivan Ivanovič rozkmotril s Ivanom Nykyforovičom". „Zábavy málo“, súhlasí moderný čitateľ, sledujúci metamorfózu „rúry“ na kompromat z Ukrajiny. „Prípad Huntera Bidena“ je teraz na rovnakej úrovni ako spomienky na Lucy Flores, ktorú Joe Biden "zrazu zozadu objal a pobozkal ju na zátylok". A všetko, čo načerpá „v reverznom režime“ spomínaná „rúra“ bude v rovnakom duchu. No, nájdu na Bidena zopár ďalších obťažovaní s "priťažujúcimi okolnosťami", ako je "bozkávanie zátylku", oslabia ho ako kandidáta Demokratickej strany v primárnych voľbách, a potom sa Ukrajina s jej všetkými "rúrami" a úslužným reverzom stane opäť "neaktuálnou". Avšak...


Čo však píše dobre známe ukrajinské vydanie „2000“: svoju voľbu vo vzťahu k americkým voľbám v roku 2020 už Zelenský urobil - táto voľba nie je v prospech Trumpa, ale v prospech kandidáta Demokratickej strany.


Typický finálny akord článku pravnučky Nikitu Chruščova:  "Správanie Administratívy Trumpa má nádych vydierania: v roku 2017 dostala Ukrajina od USA pomoc vo výške 510 miliónov dolárov, a v roku 2018 Trump túto podporu znížil viac ako dvakrát – až na 224 miliónov dolárov ..."  (Zdá sa, že americký prezident musel pokračovať v prikrmovaní Porošenkovho nepriateľského režimu). A pani Chruščovová uzatvára článok takto: „Ak odhalenie intríg Trumpovej administratívy - a vyhýbanie sa jej hlúpym pasciam - urobí z človeka „nepriateľa Spojených štátov“, tak zostáva len dúfať, že takéto označenie bude Zelenský pripravený niesť aj naďalej“.


Podstatné je, aby všetko zostalo, "ako za Porošenka". Takže aj Rada je z toho šťastná.


A „Odpor“, ku ktorému sa podľa presvedčenia Niny Chruščevovej, pripojil nový prezident Ukrajiny, je odpor voči Donaldovi Trumpovi, ktorý podľa jej názoru organizuje silný Clintonov klan v širokom medzinárodnom meradle.