Anna Belousovová: Greta Thunberg - štrajkokaz, alebo, ekoaktivistka?
04 | 10 | 2019 I Anna Belousovová
Z ničoho nič, doslova v priebehu pár týždňov svetové médiá ovládla nenápadná , trochu zvláštna švédska dievčina Greta Thunberg. Organizuje masové protesty, burcuje hlavne mládež, robí turné po svete, zvoláva tlačové besedy, plaví sa na jachte, reční v OSN, kde so zúrivým výrazom v tvári vynadala svetovým lídrom .

Mnohí politici jej za to tlieskajú, dokonca Juncker - bývalý predseda EK - aj rúčku pobozkal. Ďalší reagujú na ňu kriticky, resp. ironicky.

No čo je pre mňa zvláštne, berú ju ako partnera v diskusii o vážnych témach! Faktom je, tak ako som to čítala v nadpise jedného z mnohých článkov venovaných tejto školáčke, že "fenomén Greta zasiahol celý svet". Núka sa logická otázka: Ako je to možné?!

Belousovová sa pustila do národného spektra. Toto si za klobúk nedajú!
Bývalá poslankyňa Anna Belousovová sa na sociálnej sieti Facebook vyjadrila k situácii v národnom spektre. Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Ako je možné, že táto tínedžerka, ktorá má zjavne problémy s vyjadrovaním (a nielen s ním) sa tak rýchlo dostala do povedomia verejnosti cez médiá , ktoré doslova mapujú každý jej krok , každú jej aktivitu ?

Na svete by sa iste našlo mnoho výraznejších a zaslúžilejších ekoaktivistov. No v žiari reflektorov stojí práve táto zvláštna dievčinka. Rada hľadám logické súvislosti v dejoch a faktoch.

A nezdá sa mi náhodné, že tak ako médiá a prostredníctvom nich celý svet obrátili pozornosť na Gretku, postupne slabli nielen informácie o iných masových protestoch, ale aj protesty samé išli do stratena. Napríklad známe Hnutie Žltých viest, alebo iné protesty vyprovokované stupňujúcim sa sociálnym napätím najmä v krajinách západnej Európy.

Práve keď toto napätie vyprovokované prehlbujúcimi sa sociálnymi nerovnosťami začalo nadobúdať doslova nebezpečné rozmery, na scénu prišla vrkočatá švédska dievčinka. Jej výzva do boja za záchranu planéty bola určená hlavne mladej generácii a forma boja - "blicovanie" resp. záškoláctvo - bola tiež pre mladých veľmi príťažlivá.

Veď kto sa rád "neuleje" zo školy , ak je to pre záchranu ľudstva? Buričstvo, revolta, odpor a protest proti autoritám a nespravodlivosti sú pre mládež po veky vekov typické. Väčšinou sa k mládeži ako hybnej sile potom pridajú aj ostatní.

Tak to bolo aj v prípade Hnutia Žltých viest. Veľmi málo chýbalo a mohlo sa to zvrtnúť a z tieto ohníčky sociálnych nepokojov by sa mohli poriadne rozhorieť. Mne sa zdá , že Gretka sa objavila "náhodou" v pravý čas, aby presmerovala nespokojnosť a buričské nálady na iný cieľ.

Jednoducho nespokojným dala inú tému.Tému , ktorá vie viac alarmovať masy! Veď načo protestovať proti spoločenskému systému vytvárajúcemu priepastné sociálne rozdiely, keď našej planéte hrozí kolaps?!

Jednoducho povedané posolstvo Gretky bolo: Vykašlite sa teraz na vykorisťovanie, na nenažranosť bánk, na korupciu, na politikov, ktorí kradnú ! Radšej zachráňujme planétu Zem!

A ak sa to celé dobre marketingovo pripraví, čo sa aj stalo, úspech je zaručený. Preto podľa mňa Greta nie je ekoaktivistka, ona je štrajkokaz! Alebo ak chcete ventil , ktorý má za úlohu usmerniť vypúšťanie spoločenského napätia.

Obraciate na nás mladých, aby sme vám dali nádej. Ako si to dovoľujete? spýtala sa Greta Thunberg účastníkov klimatickej konferencie v New Yorku.
Vašimi planými rečami ste mi ukradli moje sny a moje detstvo, vyhlásila v pondelok v emotívnom a silnom prejave na klimatickej konferencii v New Yorku švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg. Na lídrov z desiatok krajín sveta, ktorí sa na... Čítať ďalej
24 | 09 | 2019 | SITA


Preto tá pozornosť médií , preto tie vystúpenie nedospelého decka na svetových fórach, kde v spravodlivom hneve a rozhorčení vynadá svetovým lídrom. A väčšina z nich jej za to nadšene zatlieskala. Prečo by aj nie?! Veď im doslova zachraňuje ich kožu.

A hlavne ju zachraňuje tým, čo zo zvláštneho dievčaťa so zjavnými zdravotnými problémami vytvorili svetový fenomén. Môžu spokojne spávať: Procesy majú pod kontrolou.

No dokedy ?!....