Salvini von, migranti dnu
03 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič
Niekoľko posledných týždňov sa počet migrantov plávajúcich do Talianska postupne zvyšoval. Mnoho nových migrantov sa dostáva do Talianska po nových trasách pre pašovanie ľudí, ktoré teraz začínajú v Turecku.

Ministri vnútra Francúzska, Nemecka, Talianska a Malty sa stretli 23. septembra 2019 v maltskom hlavnom meste Vallette a dohodli sa na predbežnom pláne, ako budú stroskotaní migranti "dobrovoľne prerozdeľovaní" v rámci celej Európskej únie. Podobné návrhy však v minulosti zlyhali a nie je dôvod sa domnievať, že to s týmto plánom dopadne inak. Je to najmä preto, že koncept európskej solidarity je úplný mýtus. Doteraz sa na prerozdeľovanie migrantov dohodlo iba šesť štátov EÚ: Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Malta a Španielsko.

Mimovládne organizácie ako Open Arms tvrdia, že hrajú neoceniteľnú humanitárnu úlohu pri záchrane životov utečencov a žiadateľov o azyl, ktorí utekajú pred vojnou a útlakom vo svojich domovských krajinách. Štatistiky však ukazujú niečo úplne iné.

Bratislava - Priamo pred parlamentom vyliezli spod autobusu ilegálni migranti
01 | 10 | 2019 | Magda Danková


Salvini odsúdil novú vládu ako "produkt Paríža a Berlína, ktorá sa zrodila zo strachu, že stratia moc." pokračoval, že je to podľa neho: "vláda bez dôstojnosti a bez ideálov, plná mizerných ľudí vo funkciách, na ktoré nemajú."

Zdá se, že nová talianska vláda, ktorá sa zaviazala zvrátiť tvrdú migračnú politiku bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho, vyvolala novú vlnu masovej migrácie zo severnej Afriky.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dorazilo od nástupu novej vlády na talianske pobrežie viac ako 1400 migrantov.

Podľa IOM sa niekoľko posledních týždňov počet migrantov plávajúcich do Talianska postupne zvyšoval. Od 6. septembra do 25.9.2019 dorazilo do Talianska celkom 1256 migrantov v rôznych vlnách. Počet prichádzajúcich migrantov sa tak v septembri 2019 zvýšil celkovo o viac než 100 % v porovnaní s počtom tých, ktorí do Talianska dorazili v septembri 2018.

Mnoho nových migrantov sa teraz do Talianska dostáva po nových trasách pre pašovanie ľudí. Tie začínajú prevažne v Turecku. V posledných týždňoch pristálo v Kalábrii na juhu Talianska najmenej päť lodí s migrantmi. Například 21. 9. sa v kalábrijskom prístave Crotone vylodilo 58 Pákistáncov.

K preprave ľudí zo subsaharskej Afriky do Talianska využívajú pašerácke mafie nové trasy v južnom Stredomorí. V posledných týždňoch použili zločinecké gangy k preprave migrantov trasu z Líbyje do Tunisu, odkiaľ je plavba na najjužnejší taliansky ostrov Lampedusa, kratšia a menej riskantná. Touto cestou sa na Lampedusu dostalo napríklad 20. septembra 92 migrantov zo subsaharskej Afriky - Gambie, Pobrežia slonoviny, Mali a Senegalu.

Súčasne sa tiež zdá, že nová talianska vláda má ďaleko zhovievavejší postoj k lodiam zachraňujúcich migrantov, ktoré prevádzkujú európske neziskovky. Tieto organizácie, ktorých cieľom je vyzdvihovať migrantov pri líbyjskom pobreží a prepravovať ich do talianskych prístavov, však boli obvinené zo spolupráce s pašeráckými mafiami.

TRAGÉDIA: Migranti útočia na hasičov a políciu v tábore na ostrove Lesbos, zahynuli dvaja ľudia (VIDEO+FOTO)
Násilie sa vystupňovalo v preplnenom utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos, keď vzbúrenci zničili hasičské vozidlá a po vypuknutí požiaru sa stretli aj s políciou. Pri týchto násilnostiach zomreli žena a dieťa. Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Marek Molnár


14. septembra 2019 povolila talianska vláda zakotviť na Lampeduse lodi "Ocean Viking" plaviacou sa pod nórskou vlajkou a prevádzkovanou francúzskymi charitativnymi organizáciami SOS Méditerranée a Médecins Sans Frontières (MSF, Lekári bez hraníc). Vylodilo sa vtedy 82 migrantů vylovených v libyjských pobřežních vodách.

24. septembra dovolila talianska vláda plavidlu "Ocean Viking" zakotviť v sicilskom prístave Messina a vylodiť ďalších 182 migrantov.

Zatiaľ čo Matteo Salvini zakázal lodiam neziskoviek pristávať v talianskych prístavoch, zdá sa, že nová talianska vláda európske mimovládne organizácie (NGO) k takémuto konaniu povzbuzuje. 23. septembra oznámila španielska mimovládna organizácia Open Arms (Otevorená náruč), že sa do zachraňovania migrantov znovu zapojí aj jej loď Astral.

V auguste 2019 bola organizácia "Open Arms" a jej loď s rovnakým názvom zapojená do trojtýždenného bezvýsledného vyjednávania s talianskou vládou, ktorá odmietla umožniť plavidlu pristávať v talianskych prístavoch. Sicílsky prokurátor Luigi Patronaggio ale 20. augusta 2019 nariadil lodi "Open Arms", kotviacej kilometer od najjužnejšieho talianskeho ostrova Lampedusa, aby zakotvila na Sicílii a umožnila svojim cestujúcím vylodenie. Patronaggio urobil toto rozhodnutie potom, ako niektorí migranti skočili do mora a pokúsili sa doplávať na breh. Neskoršie podrobnejšie preskúmanie videozáberov však ukázalo, že posádka lode "Open Arms" túto akciu zinscenovala, aby zmanipulovala verejnú mienku. Talianske orgány neskôr loď zabavili.

Španielska vláda sa vzedy zaviazala zaujať proti tejto mimovládke tvrdší postoj. Dokonca 21. augusta španielska úradujúca miestopredsedkyňa vlády Carmen Calvo, povedala v rádiu Cadena SER, že "Open Arms" nemá povolenie k preprave migrantov a že jej za porušenie zákazu plavby do pobrežných vôd Líbye môže byť uložená pokuta až 900 000 EUR. Nezdá sa však, že by táto hrozba neziskovku "Open Arms" odradila. Namiesto toho teraz táto neziskovka oznámila, že bude "zachraňovať" migrantov taktiež v Egejskom mori medzi Gréckom a Tureckom.

Mimovládne organizácie ako "Open Arms" tvrdia, že zohrávajú neoceniteľnú humanitárnu úlohu pri záchrane životov utečencov a žiadateľov o azyl, ktorí utekajú pred vojnou a útlakom vo svojich domovských krajinách. Štatistiky však ukazujú niečo úplne iné.

Africkí migranti sa radikalizujú, najnovšie si sami určujú destináciu v Európe
Vincent Cochetel, vedúci európskej kancelárie utečeneckej agentúry OSN varuje, že migranti sú stále radikálnejší, pretože mimovládne neziskové organizácie námorných záchranárov ich nabádajú, aby presadzovali svoje požiadavky. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) bolo medzi migrantmi, ktorí priplávali do Talianska behom prvých šiestich mesiacov roku 2019, 600 osôb (21 %) z Tuniska; 400 osôb (14 %) z Pakistánu; 300 osôb (10 %) z Alžírska; 300 osôb (10 %) z Iraku; 200 osôb (7 %) z Pobrežia slonoviny; 200 (7 %) ich bolo z Bangladéšu; 100 (3,5 %) zo Sudánu; 100 (3,5 %) z Iránu; 100 (3,5 %) z Maroka; a napokon 50 osôb (1,7 %) bolo z Egypta.

Tieto údaje jasne naznačujú, že väčšina migrantov prichádzajúcich v súčasnej dobe do Talianska sú ekonomickí migranti a žiadni utečenci z vojnových zón.

V niektorých prípadoch sú migranti prichádzejúci do Talianska kariérni zločinci vydávajúci sa za utečencov. Napríklad 26. septembra informoval taliansky denník Il Giornale, že nemecká loď "Sea Watch 3", priviezla na Lampedusu troch mafiánov, pašerákov ľudí, ktorí sa vydávali za utečencov. Loď Sea Watch 3 v júni narazila do hliadkového člnu talianskej pobrežnej stráže, ktorý sa jej snažil zabrániť vplávať do prístavu.

Mohammed Condè z Guineje a dvaja Egypťania, Hamed Ahmed a Mahmoud Ashuia boli nedávno zatknutí v Messine. Sú obvinení z prevádzkovania detenčného tábora pre migrantov v Líbyi, kde údajne mučili, znásilňovali, a dokonca vraždili migrantov zo subsaharskej Afriky, ktorí sa snažili dostať do Európy. Denník
Il Giornale informoval, že nová talianska vláda sa snažila ututlať pred talianskou verejnosťou informácie o ich zatknutí, ale podrobnosti prípadu napokon aj tak presiakli do médií.

Medzitým sa ministri vnútra Francúzska, Nemecka, Talianska a Malty stretli 23. septembra 2019 v maltskom hlavnom meste Valletta, a dohodli sa na predbežnom pláne, ako budú stroskotaní migranti "dobrovolne prerozdelovaní" v rámci celej Európskej únie.

Tento štvorbodový plán bude predstavený ministrom vnútra všetkých 28 členských štátov EÚ na summite v Bruseli 17. – 18. októbra 2019. Jeho cieľom je podporiť novú taliansku vládu a preukázať "európsku solidaritu".

Podobné návrhy však v minulosti zlyhali a nie je dôvod sa domnievať, že to s týmto plánom dopadne inak, najmä preto, že koncept európskej solidarity je totálny mýtus. Doposiaľ sa na prerozdelovaní migrantov dohodlo iba šesť štátov EÚ: Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Malta a Španielsko.

Talianský premiér Giuseppe Conte trvá na tom, že otázka imigrácie "už nesmie živiť propagandu proti EÚ". Povedal tiež, že mäkší prístup jeho vlády k nelegálnej imigrácii je založený na "definícii nového humanizmu". Za novú taliansku ministerku vnútra vymenoval Lucianu Lamorgese, kariérnu úradníčku, ktorá má umiernené názory na imigráciu. Talianska novinárka Annalisa Camilli tieto zmeny vysvetlila takto:

"Taliansko v podstate hovorí Európe: Opúšťame našu predošlú politiku. Je to obrovský obrat. Taliansko sa rozhodlo vrátiť sa k postoju, ktorý zastávajú Nemecko, Francúzsko a Španielsko namiesto toho, aby bolo v jednom šiku s [anti-migrantskými] krajinami, ako je Maďarsko a Poľsko, ktoré boli jej spojencami za bývalého krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho."

Prišli do Berlína ako migranti. Dnes sú z nich "Krstní otcovia" najnebezpečnejších gangov
23 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Salvini odsúdil novú vládu ako "produkt Paríža a Berlína, ktorý sa zrodil zo strachu, že stratia moc. Je to vláda bez dôstojnosti a bez ideálov, plná mizerných ľudí vo funkciách, na ktoré nemajú."

Salvini tiež obvinil Conteho, že opäť otvoril stavidlá masovej migrácie: "Conte znovu otvoril talianske prístavy a počet vylodených migrantov sa po prvý krát za dva roky opäť zvyšuje," uviedol v rozhovore pro televíziu Sky Tg24. Takisto twítoval"Nová vláda znovu otvára naše prístavy. Taliansko sa opäť stalo európskym utečeneckým táborom. Máme zbabelých ministrov, ktorí nenávidia Talianov."

Od tej doby, čo Salvini v júli 2018 oznámil svoju tvrdú imigračnú politiku, sa počet migrantov priplavujúcich sa do Talianska výrazne znížil, rovnako tak ako aj počet utopených a nezvestných na mori. Podľa Úradu vysokého komisara OSN pre utečencov klesol počet vylodených migrantov z 119 369 v roku 2017 na 23 370 v roku 2018, čo je pokles o 80 %. V rovnakom období sa počet mŕtvych a nezvestných znížil z 2 873 na 1 311, čo je pokles o viac ako 50 %.

Podobný trend pokračoval aj v roku 2019: Podľa UNHCR priplávalo do Talianska medzi januárom a júnom 2019 len 2 800 migrantov, oproti 16 600 behom rvnakého obdobia v roku 2018 a oproti 83 800 v roku 2017.

Štatistiky IOM ukazujú, že tento zostupný trend sa okamžite zvrátil potom, ako sa nová vláda ujala v septembri 2019 svojich úradov.

Nová vlna masovej migrácie do Talianska pravdepodobne naženie talianských voličov do náruče Salvínimu. Podľa nového prieskumu verejnej mienky, zveřejneného v deníku Il Giornale 19. septembra 2019 je v súčasnosti Salvini považovaný za nejdôveryhodnejšieho politika v Taliansku. Prieskum taktiež odhalil, že Salviniho Liga je teraz v Taliansku nejsilnejšou politickou stranou a že keby sa všeobecné voľby konali dnes, tak by Matteo Salvini s veľkou prevahou voľby vyhral.

"Novej vláde to talianskí voliči čoskoro spočítajú," twítoval Salvini. "My sme pripravení. Čas je na našej strane. A nakoniec zvíťazíme."

Bola to Sea-Watch a Carola Racketová, ktoré doviezli mučiteľských tyranov k migrantom
27 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR