Africkí migranti sa radikalizujú, najnovšie si sami určujú destináciu v Európe
25 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Vincent Cochetel, vedúci európskej kancelárie utečeneckej agentúry OSN varuje, že migranti sú stále radikálnejší, pretože mimovládne neziskové organizácie námorných záchranárov ich nabádajú, aby presadzovali svoje požiadavky.


Desiatky z nich nedávno odmietli prijať ponuku Španielska na ich vylodenie. Bolo pre nich prijateľné iba jedno miesto pristátia a to sa volalo Taliansko.

Španielsko africkým migrantom na lodi Open Arms ponúklo ako alternatívu k ich vylodeniu Mallorcu, ktorú však migranti odmietli s odkazom na zlú mentálnu situáciu "zachránených". Nakoniec ich vydieracia taktika slávila úspech. Všetkým 83 nelegálnym prisťahovalcom z Afriky, bolo povolené vystúpiť na taliansky ostrov Lampedusa. Nemecko sa teraz môže tešiť na "zúfalých" afrických nováčikov. "Sprievodcovia" z Nemecka, Španielska, Francúzska, Luxemburska a Portugalska sú na ceste na Lampedusu, aby na mieste Afričanov zaregistrovali a pomohli im cestovať ďalej.

Vincent Cochetel vidí celý scenár kriticky: Záchranári z Open Arms odmietli španielsku ponuku bezpečného útočiska. Cochetel chápe aj obtiažnosť situácie na palubelode. Je však veľmi znepokojený stále radikálnejším požiadavky a nádejami niektorých migrantov a utečencov z Líbye a susedných krajín.

Podobne sa vyjadril Charlie Yaxley, hovorca OSN zodpovedný za Afriku, stredomorské štáty a Líbyu. Čoraz viac prevláda rastúci trend medzi migrantmi, aby si sami mohli určiť krajinu, kde požiadajú o azyl, povedal Yaxley pre Euronews. "Ľudia utekajúci pred konfliktmi vo východoeurópskych či západoafrických krajinách, zvyčajne žiadajú o azyl v susednom štáte. Azylový systém, ktorý existuje podľa Dohovoru o právnom postavení utečencov z roku 1951, totiž vyžaduje, aby sa uplatňoval v krajine, kde sa utečenec nachádza. Žiadatelia o azyl tak nemajú na výber, aby sa sami mohli rozhodnúť, kde požiadať o azyl," spresnil. Osoba by mala požiadať o azyl v oblasti, v ktorej sa práve nachádza. "Nemôžu pozdržať svoju žiadosť o azyl a dúfať, že inde dostanú lepšie podmienky," povedal Yaxley.

Potom, čo talianske úrady na ostrove Lampedusa zhabali po zakotvení plavidlo "Open Arms", ďalšia loď "Ocean Viking" teraz hľadá "bezpečné útočisko" pre 356 nelegálnych afrických prisťahovalcov. Loď, ktorú prevádzkuje francúzska charitatívne organizácie SOS Mediterranee a Lekári bez hraníc (MSF), drží pevne svoju pozíciu medzi Maltou a Lampedusou už 10 dní. Doteraz neexistuje "žiadna odpoveď" z Talianska a "skôr negatívna" z Malty, povedal Frederic Penard, šéf SOS Mediterranee.

Ďalšie ťažkosti čakajú na neprimeraného "spasiteľa" "Open Arms" v ich domovskej krajine. Podpredseda španielskej vlády Carmen Calvo povedal španielskemu rozhlasu: "Open Arms nemajú povolenie na zachraňovanie." V apríli dostala loď povolenie opustiť Barcelonu a mala tri mesiace na odoslanie humanitárnej pomoci Grécku.

Lodi bolo zakázané odísť k líbyjskému pobrežiu a hľadať nafukovacie člny s Afričanmi. Podľa dokumentu generálneho riaditeľstva španielskeho obchodného námorníctva hrozí za porušenie tohto zákazu pokuta až 901.000 euro.