"Všetky personálne voľby NR SR by mali byť tajné, ale poslanec rešpektuje rozhodnutie koalície",tvrdí Tittel
18 | 09 | 2019 I SITA

Všetky personálne voľby Národnej rady SR by mali byť tajné, ale rešpektujem rozhodnutie koalície. Pre agentúru SITA to uviedol poslanec NR SR Dušan Tittel (SNS) s tým, že dúfa, že parlament zvolí chýbajúce štyri mená kandidátov na post ústavných sudcov.


Parlament ich bude hľadať na súčasnej schôdzi. Ak sa poslancom v prvom kole nepodarí zvoliť dostatočný počet uchádzačov, budú hlasovať opakovane o deň neskôr. Dnes v súvislosti s blížiacou sa už piatou dvojkolovou voľbou sudcov vystúpil v parlamente mimoriadne aj predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Vo svojom príhovore apeloval na poslancov, aby zabezpečili kompletný ústavný súd v čo najkratšom čase.

"Osobne si myslím že všetky voľby týkajúce sa personálnych otázok by mali byt tajné, ale rešpektujem rozhodnutie koaličných strán vzhľadom na situáciu, že sa v opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov nepodarilo zvoliť dostatočný počet. Budem rád, ak bude verejná voľba úspešná a zvolíme zvyšných štyroch kandidátov," uviedol Tittel. K verejnej voľbe sa priklonila väčšina koaličných strán, pričom tajnú presadzoval najmä Smer-SD. O najcennejší sudcovský talár uchádza 16 kandidátov, ktorí už absolvovali aj verejné vypočutie pred ústavnoprávnym výborom.

Parlament volil v tomto roku ústavných sudcov už v štyroch dvojkolových voľbách, pričom zvolil 14 kandidátov. Časť z nich už exprezident Andrej Kiska vymenoval vrátane nového predsedu Ivana Fiačana. Zvyšné zvolené mená čakajú na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá viackrát verejne zopakovala, že chce čakať na kompletný menoslov. Vo februári sa uvoľnilo až deväť sudcovských miest, v súčasnosti chýbajú ústavnému súdu stále šiesti sudcovia z trinástich.