Lúpež v hodnote 1,12 milióna EUR! Zo zámku Winstona Churchilla zmizol záchod z 18-karátového zlata (VIDEO)
15 | 09 | 2019 I Ján Prokop

V sobotu nadránom došlo k lúpeži pričom lupiči mali ukradnúť unikátny záchod z rodiska Winstona Churchilla z pravého zlata v hodnote milión libier (1,12 milióna eur).


Tento unikátny záchod z 18-karátového zlata je dielom talianskeho umelca Maurizia Cattelana. Toto vzácne dielo sa nachádzalo v zámku Blenheim, západne od Londýna, pričom lúpež sa stala iba dva dni po tom čo ho pracovníci pripevnili. Dovtedy bol vystavený v Guggenheimovom múzeu v New Yorku, informoval server AP.


Polícia informovala, že zlodeji použili pri krádeži najmenej dve vozidlá. Keďže zlatý záchod bol pripevnený k inštalačnému systému zámku, jeho odstránenie spôsobilo „vážne škody a zatopenie“ budovy, dodala polícia. Zámok Blenheim je pritom zaradený do zoznamu lokalít svetového dedičstva UNESCO.


VIDEO TU!

Polícia vypátrala páchateľa ktorým je 66-ročný muž, no aj napriek tomu v celom incidente nieje jasno, polícia zatiaľ nevzniesla obvinenia.


Pred krádežou si návštevníci Cattelanovej umeleckej výstavy na zámku mohli objednať trojminútový pobyt na toalete s možnosťou použiť ju.

Zámok Blenheim je rozľahlé a veľkolepé anglické vidiecke sídlo v mestečku Woodstock v grófstve Oxfordshire. Churchill, jeden z najvýznamnejších štátnikov 20. storočia, sa tam narodil 30. novembra 1874.

Zámok sa nachádza približne, 105 kilometrov od Londýna, využíva sa na výnimočné podujatia, alebo luxusné módne prehliadky. Medzi návštevníkmi je mimoriadne obľúbený.


Komentár Patricka J. Buchanana: Kto v skutočnosti prehral 2. svetovú vojnu? Západ
V nedeľu, pri príležitosti 80. výročia nacistickej invázie do Poľska, americký viceprezident Mike Pence na varšavskom Pilsudskom námestí prehlásil, že už je tomu „päť desaťročí neslýchaného utrpenia a smrti, ktoré nasledovali“ po invázii. Päť... Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | Marek Molnár, Peter Bachan