ÚVO môže pripravovať návrh zákona v rámci profesionalizácie verejného obstarávania
08 | 09 | 2019 I SITA

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už môže začať pripravovať návrh zákona v rámci plánovanej profesionalizácie verejného obstarávania. Zelenú mu dala tento týždeň vláda schválením návrhu legislatívneho zámeru zákona s dvoma variantmi.


ÚVO má podľa rozhodnutia kabinetu vypracovať a predložiť na rokovanie vlády návrh zákona o Komore odborných garantov verejného obstarávania a alternatívne návrh zákona upravujúci profesionalizáciu v tejto oblasti v pôsobnosti úradu.

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák považuje schválenie legislatívneho zámeru na profesionalizáciu verejného obstarávania za posun vpred pri zásadnom reformovaní prostredia, v ktorom sa používajú verejné peniaze.

Ide o jeden z hlavných zámerov, s ktorými kandidoval na pozíciu šéfa úradu pred dvoma rokmi s cieľom presadzovať verejný záujem. "Profesionalizácia verejného obstarávania je o zvyšovaní odbornosti, o kontinuálnom vzdelávaní, ale aj o vyvodzovaní zodpovednosti pri pochybeniach," povedal Hlivák.

Pokračuje proces v kauze miliónových zmeniek, zúčastniť by sa mal aj Marian Kočner
V pondelok 9. septembra pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) proces v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | SITA


Úrad podľa predsedu teraz čaká príprava konkrétneho legislatívneho návrhu, teda znenia zákona, ktorým chcú napĺňať ciele, ktoré si predsavzali. "Opäť sa vydáme našou cestou prípravy legislatívy, teda v diskusii so širokou skupinou subjektov, ktoré vstupujú do procesu verejného obstarávania. Či už sú to samotní verejní obstarávatelia, obstarávatelia, alebo zástupcovia akademickej obce, tretieho sektora, podnikateľov," uviedol Hlivák s tým, že tieto diskusie budú prezentovať aj médiám. Šéf ÚVO nepovedal, dokedy plánujú návrh zákona pripraviť, resp. aký variant profesionalizácie verejného obstarávania má prednosť.

V návrhu legislatívneho zámeru úrad informoval, že vzhľadom na skúsenosti odborne spôsbilých osôb vo verejnom obstarávaní sa ako vhodnejší nástroj profesionalizácie verejného obstarávania javí vznik stavovskej organizácie. Komora odborných garantov verejného obstarávania by mala byť subjektom záujmovej samosprávy na princípoch samoregulácie a samofinancovania.

Subjekty, ktoré v medzirezortnom pripomienkovaní nesúhlasili s vytvorením záujmovej samosprávy, navrhli, aby záštitu nad profesionalizáciou v plnej miere prevzal ÚVO. Tento koncept by vychádzal z toho, že úrad by vykonával všetky činnosti súvisiace s profesionalizáciou verejného obstarávania.

Išlo by o administratívnu agendu súvisiacu s kreovaním členskej základne odborných garantov na verejné obstarávanie, najmä o zápis do zoznamu odborných garantov, vykonávanie odborných skúšok, vydávanie potvrdení o zápise, vyčiarkovanie zo zoznamu odborných garantov, ako aj o permanentné vzdelávanie a uplatňovanie sankcií voči odborným garantom.